Zaba ove godine na kamatama zaradila više od pola milijarde eura!

Objavljeno, 25. listopada 2023. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Zagrebačka banka ostvarila je u prvih devet mjeseci neto dobit od 404 milijuna eura (tri milijarde kuna), što je 67 posto više nego u istom razdoblju lani.

Poslovni prihodi iznosili su 710 milijuna eura i bili su veći za 36 posto, priopćeno je jutros iz najveće hrvatske banke.

Bruto prihodi od kamata pritom su iznosili 584 milijuna eura, što je 79 posto više nego prošle godine. U tom prihodu najviše sudjeluju kućanstva sa 176 milijuna eura te središnja europska banka od koje je Zaba na depozitima uprihodila 137 milijuna eura.

S druge strane, bruto rashodi od kamata iznosili su 81 milijun eura. Kućanstvima je pak isplaćeno ukupno 13 milijuna eura kamata na depozite i štednju. Zabin neto prihod od kamata, dakle iznosio je više od pola milijarde eura (503 milijuna).

Kamata 1 posto

Rezime trokvartalnog poslovanja Zabe: banka građanima na kamatama uzme gotovo 14 puta više nego što im isplati kroz kamate.

Zaba je do nedavno nudila bijednih 0,02 posto godišnje kamate na oročenje u eurima. Da ste prije par mjeseci oročili 1000 eura, nakon dvije godine (minimalni rok oročenja) banka bi vam isplatila zaradu od 0,47 eura!

U međuvremenu je banka povećala kamatu na oročenje pa sad ‘velikodušno’ nudi 1 posto kamate na ‘favorit štednju’ uz maksimalan rok oročenja od četiri godine.

Da danas oročite 1000 eura, nakon godinu dana zaradili biste 10 eura. O tome koliko će vam novca u tom razdoblju oteti inflacija ovaj put nećemo. Da se ne rasplačete od muke.


Tagovi: BANKA KAMATE ZABA ZAGREBAčKA BANKA

NEDAVNO OBJAVLJENO