Direktor naše poznate tvrtke mjesečno prima 89.000 eura!

Objavljeno, 07. studenoga 2023. Vijesti
# Foto: EUROPSKA INVESTICIJSKA BANKA / Ivan Vlaho, predsjednik uprave Zagrebačke banke
AUTOR
Robert Mihaljević

Menadžeri najveće hrvatske banke ostvarili su golema primanja za proteklu poslovnu godinu koja se na mjesečnoj razini mjere u stotinama tisuća kuna.

Riječ je o Zagrebačkoj banci koja ima osmeročlanu upravu. Primanja članova uprave izgledaju poput ‘znanstvene fantastike’ i za većinu hrvatskih top menadžera.

Tako je predsjednik uprave Zabe Ivan Vlaho za proteklu godinu ostvario ukupna primanja u iznosu od osam milijuna kuna, što je u prosjeku oko 667.000 kuna ili 89.000 eura bruto svaki mjesec! Riječ je plaći, bonusu i ostalim primicima (službeni auto, zdravstveno, mirovinsko).

Zamjenik predsjednika uprave Zabe Dalibor Ćubela istodobno je za prošlu godinu ostvario bruto primitke u iznosu 6,8 milijuna kuna, odnosno u prosjeku 567.000 kuna ili 75.600 eura mjesečno.

Članovi uprave Jasna Mandac, Tatjana Antolić Jasnić, Slaven Rukavina, Spas Vidarkinsky, Gianluca Totaro i Pavel Vinter uprihodili su ukupno između dva i četiri milijuna kuna, odnosno u prosjeku po 33.000 eura bruto mjesečno.

Plaća Martine Dalić

Uz to, imaju pravo i na opcijske dionice banke koje po dodijeljenom paketu za prošlu godinu vrijede između 30.000 i 260.000 kuna. Top menadžerima Zabe ostvarena primanja nisu lani isplaćena u cijelosti, nešto će dobiti i ove godine.

Prema podacima Financijske agencije, prosječna neto plaća u Zagrebačkoj banci lani je iznosila oko 1620 eura neto. Neto plaća direktora banke, dakle, gotovo 40 puta je veća od radničkog primanja.

Usporedbe radi, predsjednica uprave Podravke Martina Dalić lani je u prosjeku zarađivala oko 187.000 kuna bruto mjesečno (oko 25.000 eura). U taj iznos uračunavaju se bruto plaća, bruto bonus te druga menadžerska primanja.

Predsjednik uprave Zagrebačke banke, dakle, ima tri i pol puta veću plaću od čelnice Podravke.

Drugi najplaćeniji Podravkin menadžer lani je bio član uprave za financije Davor Doko koji je u prosjeku zarađivao oko 145.000 kuna bruto mjesečno. Članica uprave iz redova HDZ-a Ljiljana Šapina zarađivala je pak oko 137.000 kuna bruto mjesečno.


Tagovi: 2022 DALIBOR ćUBELA IVAN VLAHO MENADžERI PLAćE ZAGREBAčKA BANKA

NEDAVNO OBJAVLJENO