DIONICA POTONULA 11 POSTO

Vrijednost Podravke od početka listopada manja za pola milijarde kuna

Objavljeno, 28. studenoga 2021. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke
AUTOR
Robert Mihaljević

Vrijednost Podravke drastično je pala u protekla dva mjeseca, nakon što se na krilima ulaska Braće Pivac u vlasničku strukturu početkom listopada dionica vinula na rekordnih 690 kuna.

Otad do danas cijena dionice u konstantnom je padu, doduše uz male promete. No, već dugo nije zabilježeno da vrijednost Podravke pada osjetno brže od vrijednosti cijelog tržišta, odnosno ‘elitnih’ dionica iz indeksa Crobex Zagrebačke burze.

Tako je indeks Crobex od 1. listopada do petka, 26. studenoga pao za 2 posto, a vrijednost dionice Podravke u tom se razdoblju strmoglavila za više od 11 posto. Dionicom se u petak zaključno trgovalo po cijeni od 612 kuna, odnosno 80-ak kuna manje nego prvog dana listopada.

U odnosu na 1. listopada, tržišna vrijednost cijele Podravke pala je za čak 550 milijuna kuna! Danas tržišna kapitalizacija koprivničke kompanije iznosi oko 4,36 milijardi kuna, a prije dva mjeseca bila je 4,91 milijardu kuna.

SKROMAN RAST PRODAJE

Očekivalo se, doduše, kako će doći do ‘hlađenja’ i korekcije cijene nakon što su Braća Pivac prestala kupovati Podravkine dionice, ali nitko nije očekivao pad od čak 11 posto. Znakovito je i kako je dionica od 29. listopada do danas padala dva i pol puta brže od vrijednosti Crobexa.

Zašto je važan taj datum? Tog dana Podravka je objavila poslovne brojke za prvih devet mjeseci ove godine. Premda su mediji prenijeli PR priopćenje o još jednim “sjajnim rezultatima”, analitičari s tržišta kapitala, ali i investitori, nisu bili oduševljeni trokvartalnom prodajom i profitabilnošću.

Prodaja cijele grupe Podravka iznosila je 3,38 miijardi kuna i bila je za 1,6 posto veća zahvaljujući, prije svega, rastu prodaje Belupa od gotovo 6 posto. U devet mjeseci, naime, porasla je prodaja lijekova na recept u Rusiji. Prehrambena divizija pak ostvarila je skroman rast od tek 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Nakon objave financijskih brojki za prvih devet mjeseci, dionica Podravke pala je oko 5 posto, a Crobex oko 2,3 posto. Jedina je utjeha da je taj pad ostvaren na doista malim prometima.


Tagovi: BURZA DIONICA PODRAVKA POLA MILIJARDE VRIJEDNOST

NEDAVNO OBJAVLJENO