Vozač bmw-om usmrtio pješaka na zebri. Sudac ga oslobodio

Objavljeno, 15. svibnja 2024. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Krešimir je bmw-om usmrtio pješaka na zebri. Ovih ga je dana sud oslobodio uz tumačenje kako nema dokaza da je počinio kazneno djelo.

Teška se nesreća dogodila još u svibnju 2018. godine oko 21.20 sati na semaforiziranom križanju Ulice Dubrava i Kapucinske u Zagrebu. Prema optužnici, Krešimir (47) je bmw-om naletio na pješaka (74) koji je prelazio zebru na crveno na semaforu. Na mjestu je poginuo.

Prešao na žuto

Vozač je u svibnju 2021. bio proglašen krivim i osuđen na godinu dana zatvora uvjetno, ali nakon žalbe Županijski sud ukida presudu i postupak vraća na novo suđenje. U ponovljenom postupku ovih dana vozač je oslobođen.

Nakon iskaza svih svjedoka te mišljenja prometnog vještaka, sudac je zaključio kako nema dokaza da je vozač počinio kazneno djelo. Krešimir se branio kako je bmw-om prošao na žuto na semaforu jer se nije mogao pravodobno zaustaviti, a pješak je s lijeve strane pretrčavao zebru na svoje crveno.

Sudski prometni vještak zaključio je kako je Krešimir u trenutku kočenja vozio brzinom od 67 kilometara na sat.

“Dakle proizlazi da vozač upravo zbog usredotočenosti na promjenu svjetla na semaforu, kojim je bilo regulirano kretanje vozila na raskrižju, nije mogao pravovremeno uočiti nailazak pješaka na kolnik i pravodobnom reakcijom izbjeći nalet na njega.

Prosječan vozač

Tim više jer je pješak prelazio kolnik na upaljeno crveno svjetlo na semaforu za njegov smjer kretanja, pa je i uslijed takvog neočekivanog nailaska pješaka vozač zakašnjelom reakcijom kočenjem vozila naletio na njega.

Iz nalaza i mišljenja vještaka za promet proizlazi da je Krešimir postupio kao svaki prosječni vozač koji na promjenu svjetala na semaforu fiksira pogled udesno i prema gore, zbog čega mu pješak koji dolazi s lijeve strane ostaje izvan vidnog polja”, zaključio je sudac.

Presuda je nepravomoćna i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu na nju se može žaliti u zakonom predviđenom roku.


Tagovi: BMW DUBRAVA OSLOBOđEN SEMAFOR USMRTIO PJEšAKA ZAGREB

NEDAVNO OBJAVLJENO