PRESUDA KOJA SE NE VIĐA ČESTO

Vozač bmw-a usmrtio pješaka koji je prelazio zebru na crveno. Ipak je kriv

Objavljeno, 25. lipnja 2021. Crna kronika
# Foto: EMEDJIMURJE.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema baš nikakve veze s tekstom, isključivo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Pješak Sebastijan (74) prelazio je zebru dok mu je bilo crveno na semaforu. Na njega je u bmw-u naletio Krešimir (44) kojem je bilo žuto i na mjestu ga usmrtio.

Krešimir je ovih dana proglašen krivim za izazivanje teške prometne nesreće te je osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora. Kobna nesreća dogodila se u svibnju 2018. oko 21.20 sati u zagrebačkoj Dubravi.

“Upravljajući BMW-om 420d kolnikom Ulice Dubrava prema zapadu te približavajući se križanju s Kapucinskom ulicom, propustio obratiti pažnju na pješaka Sebastijana (74) koji je prelazio kolnik Ulice Dubrava po obilježenom pješačkom prijelazu kada je za pješakov smjer kretanja bilo upaljeno crveno svjetlo.

Lakomisleno smatrajući da do štetnih posljedica neće doći, propustio je obratiti pažnju na pješaka i pravodobno poduzeti kočenje, pa je uslijed prekasno poduzetog kočenja prednjim lijevim dijelom automobila na pješačkom prijelazu, na kolničkoj traci za ravno, naletio na oštećenog koji je na mjestu poginuo”, navodi se u presudi.

Krešimir je na ročištu izrazio žaljenje zbog nesreće. Kaže kako se kobne noći, dolaskom ispred samog raskrižja, odjednom upalilo žuto svjetlo na semaforu i procijenio je da se neće moći sigurno zaustaviti prije križanja, zbog čega nije poduzeo kočenje.

OTIŠAO NA SAHRANU

“U tom času uočio sam siluetu osobe tamne boje i pokušao je izbjeći, međutim nisam uspio. Ne osjećam se krivim i sutradan sam otišao obitelji poginuloga, kao i na njegovu sahranu. Svjestan sa da s tim moram živjeti do kraja života”, ispričao je vozač.

Prometni vještak naveo je kako je vozač prekasno počeo kočiti, a u trenutku kočenja brzina bmw-a iznosila je najmanje 67 kilometara na sat.

“Iz nalaza i mišljenja prometnog vještaka te materijalne dokumentacije u spisu sud je utvrdio da je optuženik kritične zgode imao objektivnih mogućnosti izbjeći nastanak predmetne prometne nesreće da je upravljao vozilom uz dužan oprez.

Do nesreće je došlo upravo zbog propuštanja optuženika da pravodobnim kočenjem izbjegne nalet na pješaka na čiji nailazak nije obratio pažnju. Naime, radi se o ravnoj i preglednoj cesti gdje je vidljivost i preglednost iznimno dobra”, zaključio je sud u nepravomoćnoj presudi.

Kao olakotne okolnosti sud je Krešimiru uzeo dosadašnju kaznenu i prekršajnu neosuđivanost te doprinos pješaka kobnoj nesreći. Otegotnih okolnosti nije bilo. Zato je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, unatoč pogibiji pješaka.


Tagovi: BMW CRVENO DUBRAVA USMRTIO PJEšAKA ZEBRA

NEDAVNO OBJAVLJENO