ŠOKANTNO PRIZNANJE

Vlasnik KTC-a: Kad bih danas otkrio što mi se događalo u HDZ-u, možda bih sutra osvanuo na osmrtnici

Objavljeno, 21. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (Ivan Katavić, vlasnik KTC-a)
AUTOR
Robert Mihaljević

“Kad bih danas otvoreno pričao o onome što mi se događalo u Sanaderovo doba u HDZ-u, možda bi se sutra pojavila moja osmrtnica”. Šokantna je to izjava Ivana Katavića, vlasnika moćnog trgovačkog lanca KTC-a iz Križevaca.

Katavić je u razgovoru za Podravski prvi put otvoreno progovorio zbog čega se 2006. odlučio povući iz Nacionalnog vijeća HDZ-a. Ubrzo potom dao je ostavku i na mjesto šefa županijskog HDZ-a u Koprivnici.

– Kad sam vidio za što bih trebao poslužiti, rekao sam: Ne, hvala! Lijepo sam napisao da ne mogu zbog obaveza i firme biti u Nacionalnom vijeću. Na sjednici predsjedništva tražili su da objasnim zašto, a ja sam se držao toga da je zbog firme – rekao je.

Otišao zbog Vojvodine

– Kad bih danas otvoreno pričao o stvarima koje sam proživljavao, možda bi se sutra pojavila moja osmrtnica. Jesam za počastiti, ali nisam za to da mi netko odredi što, kako i koliko – upozorio je čelnik KTC-a u Podravskom.

Nakon pobjede Sanadera na izborima 2003. godine, Ivan Katavić godinu dana kasnije preuzeo je županijski HDZ. Tadašnji Podravkin menadžer Damir Polančec postaje predsjednik gradskog HDZ-a.

Ivan Katavić i Damir Polančec u HDZ-u
Ivan Katavić i Damir Polančec, bivši čelnici lokalnih organizacija HDZ-a u Koprivnici

No, već u lipnju 2006. godine pojavila se informacija kako Katavić naprasno napušta sve važne političke funkcije. Svi su se pitali zašto to radi manje od dvije godine nakon što ih je prihvatio.

Katavić nam je tada izjavio kako je KTC u velikoj ekspanziji u Vojvodini gdje u dvije godine kani otvoriti deset centara. To će mu, kako je napomenuo, uzeti mnogo vremena i energije.

Polančec je ostao

– Nemam velikih političkih ambicija. Nadam se kako sam uspio stabilizirati organizaciju koja je bila u problemima – objašnjavao nam je Katavić u lipnju 2006. godine.

Za razliku od Katavića koji se na vrijeme odlučio povući iz visoke politike, Damir Polančec ostao je predsjednik koprivničkog HDZ-a te je kasnije postao potpredsjednik Sanaderove Vlade.

Inače, križevački KTC ostvario je prošle godine 1,55 milijardi kuna poslovnih prihoda, što je rast od pet posto. Neto dobit je 39 milijuna kuna, što je sedam posto više nego godinu ranije.

Tvrtka ima 30-ak robnih centara na sjeveru Hrvatske, benzinske postaje, poljoapoteke, restorane, hotele na moru. U KTC-u danas radi blizu 1400 ljudi.


Tagovi: HDZ IVAN KATAVIć KTC SANADER

NEDAVNO OBJAVLJENO