ČELNI ČOVJEK SBERBANKA NAJAVIO

VIŠE NEMA DVOJBE Rusi potvrdili: Da, prodat ćemo bivši Agrokor

Objavljeno, 05. lipnja 2021. Financijer
# Foto: KONZUM / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Ruski Sberbank, najveći dioničar Fortenova grupe, i službeno je potvrdio da će prodati svoj udjel u bivšem Agrokoru.

“Sberbank će prodati udjel u Fortenovi u roku od dvije godine”, rekao je predsjednik i izvršni direktor Sberbanke German Gref novinarima na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, pišu ruske Vedomosti.

“Što se tiče Agrokora i Fortenove, cilj nam je vratiti vrijednost tvrtke na prvobitnu razinu i izaći bez gubitka u sljedeće dvije godine”, poručio je Gref.

Sberbank danas drži čak 44 posto vlasništva bivšeg Agrokora, a zajedno s ruskom bankom VTB koja ima 7,5 posto dionica potpuno kontroliraju najveću poslovnu grupaciju u Hrvatskoj i regiji.

Američki strvinarski fond Knighthead Capital posjeduje 24,9 posto vlasništva, PPD hrvatskog plinskog kralja Pavla Bujnovca 6,4 posto, a slijede Zagrebačka banka, Erste banka i drugi investitori te dobavljači.

Inače, Fortenova je lani ostvarila ukupan konsolidirani prihod od 21 milijardu kuna, što je manje za 11,7 posto u odnosu na pretprošlu godinu. Konsolidirani EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) iznosio je 1,3 milijarde kuna i bio je manji za čak 30 posto.

Objavljeni rezultati uključuju sve kompanije iz sastava Fortenove (Ledo, Konzum, Zvijezda, Jamnica, Frikom, Dijamant, Belje, Pik…), osim slovenskog Mercatora koji će biti integriran od ove godine.


Tagovi: AGROKOR FORTENOVA PRODAJA RUSI SBERBANK

NEDAVNO OBJAVLJENO