KAKO JE POSLOVAO BIVŠI AGROKOR

Prihodi i dobit Fortenove lani drastično pali, uprava kaže da je to dobro

Objavljeno, 29. travnja 2021. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Direktor Fortenove Fabris Peruško u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Fortenova grupa (bivši Todorićev Agrokor) predstavila je u četvrtak poslovne rezultate za 2020. godinu. Unatoč osjetnom padu ukupnih prihoda i dobiti, uprava kaže da su rezultati dobri.

Ostvaren je, tako, ukupan konsolidirani prihod od 21 milijardu kuna, što je manje za 11,7 posto u odnosu na pretprošlu godinu. Konsolidirani EBITDA (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) iznosio je 1,3 milijarde kuna i bio je manji za čak 30 posto.

Objavljeni rezultati uključuju sve kompanije iz sastava Fortenove (Ledo, Konzum, Zvijezda, Jamnica, Frikom, Dijamant, Belje, Pik…), osim slovenskog Mercatora koji će biti integriran od ove godine.

Pandemija je na svemu ostavila trag, pa tako i na rezultatima poslovanja naših tvrtki. Najveći negativan utjecaj imala je na one kompanije koje su usko vezane uz turističku industriju.

Ujedno, više su bila pogođena tržišta u kojima turistička sezona ima veliki utjecaj na bruto nacionalni prihod, poput Hrvatske i Crne Gore. Srbija, primjerice, nije osjetila posljedice turističke sezone”, naglasio je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Najveći negativni utjecaj pandemija je imala na poslovanje kompanija iz Poslovnog područja prehrana, koje su i najizravnije vezane uz potrošnju u turističkoj sezoni, te na Poslovno područje maloprodaja i veleprodaja.

Ukupni prihod Prehrane manji je za devet posto, Maloprodaje pet posto, a Poljoprivrede jedan posto. Dobit prije poreza i kamata u Prehrani je bila 12,5 posto niža, Maloprodaji 6,5 posto, a Poljoprivredi čak 56,8 posto, i to zbog velikog pada cijena svinja i junadi te nižih prinosa poljoprivrednih kultura.

No, Konzum je prošle godine, unatoč lošijoj turističkoj sezoni, uspio ostvariti 0,3 posto veći prihod od prodaje.

Kako Konzum ostvaruje oko 40 posto ukupnih prihoda i oko 70 posto godišnjeg EBITDA u četiri mjeseca, od lipnja do rujna, rezultati su zaista odlični”, naglašava James Pearson, izvršni direktor za financije Fortenova grupe.

Zbog golemih dugova i kredita koje mora servisirati, Fortenova grupa je i prošlu godinu završila s golemim neto gubitkom, ali uprava nije objavila koliko taj minus točno iznosi.

U prvih šest mjeseci prošle godine, primjerice, ostvaren je gubitak od 721 milijun kuna, a ukupna zaduženost narasla je na nevjerojatnih 27,7 milijardi kuna.

Tijekom 2019. godine pak Fortenova grupa poslovala je s gubitkom od blizu 900 milijuna kuna, a snažan pad prihoda ostvarile su gotovo sve sastavnice grupe: Konzum 20 posto, Tisak 22 posto, Jamnica 16 posto, Belje 23 posto, Ledo 16 posto, Zvijezda 13 posto.


Tagovi: 2020 FORTENOVA PRIHODI REZULTAT

NEDAVNO OBJAVLJENO