Već treći prehrambeni proizvod povlači se zbog smrtonosne bakterije

Objavljeno, 08. listopada 2022. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Državni inspektorat RH obavijestio je u subotu potrošače o opozivu prehrambenog proizvoda zbog moguće kontaminacije smrtonosnom bakterijom.

Opoziva se proizvod Pastrva – filetirana dimljena, 100 g, LOT 19092022, pakirano 19.09.2022., rok trajanja 14.11.2022., zbog mogućnosti kontaminacije bakterijom listeria monocytogenes.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač je Marko obrt za dimljenje ribe iz Duge Rese, a veleprodaja Metro cash&carry, Jankomir, Zagreb.

Isti je proizvod zbog iste bakterije, ali drugog roka trajanja, povučen i prije par tjedana, i to istog proizvođača. Nešto ranije zbog opasnosti da su kontaminirane listeriom povučene su i popularne hrenovke Wudy. Ovo je, dakle, već treći slučaj u samo tri tjedna.

Bakterija listeria monocytogenes često izaziva infekciju središnjeg živčanog sustava jer ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva (posebice moždanog debla) te ovojnica mozga. Može dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti.

Liječi se specifičnim antibioticima, a liječnici upozoravaju na visoku stopu smrtnosti. “Bez obzira na primijenjenu terapiju, ukupna stopa smrtnosti kreće se između 20 i 30 posto”, upozorio je dr. sc. Tomislav Meštrović, specijalist medicinske mikrobiologije s parazitologijom.


Tagovi: BAKTERIJA LISTERIA METRO PASTRVA POVLAčI SE

NEDAVNO OBJAVLJENO