Umro poznati koprivnički novinar Dragan Desnica

Objavljeno, 07. lipnja 2023. Vijesti
# Foto: OBITELJSKI ALBUM / Dragan Desnica u redakciji Glasa Podravine u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Doajen koprivničkoga i jugoslavenskoga novinarstva Dragan Desnica preminuo je u srijedu u koprivničkoj bolnici u 90. godini života.

Desnica je rođen 6. lipnja 1933. godine u mjestu Kunovac u općini Gračac. Nako teške bolesti, umro je samo dan poslije 90. rođendana.

Novinarsku karijeru kalio je u Somborskim novinama, zatim Ličkim novinama i kao honorarni dopisnik Večernjeg lista i ondašnjeg Poljoprivrednog vjesnika. Davne 1969. godine sudbina ga je ženidbom Peterančankom dovela u Podravinu.

Radio je u Centru za informiranje (Glas Podravine i radiopostaja), a uz redovan posao uređivao je niz tvorničkih novina, primjerice list Tvornice duhana Pitomača, koprivničkog Rapida, Izvora, koje su se tiskale u okviru Glasa Podravine kao prilog ili, pak, kao cjelovite tvorničke novine drvnog kombinata Bilo-Kalnika, Željezničkog poduzeća, Planinarskog društva Bilo i druge.

Glavni urednik Glasa

Bio je dugogodišnji stalni suradnik Večernjeg lista, ali i mjesečnika ‘Naše selo’ koji je izlazio krajem prošlog stoljeća za područje cijele Hrvatske, a u kojem su ponovo našle svoje mjesto njegova najveća novinarska ‘ljubav’ – reportaže, koje su bilježile niz životnih priča i događanja malih ljudi, ali i poznatih Podravaca i Prigoraca, osobito naprednih poljoprivrednika.

Kao urednik Radio Koprivice, uz novinarske poslove u Glasu Podravine, nastojao je poboljšati tadašnji sadržaj programa za što je dobio priznanje ondašnjeg Udruženja lokalnih sredstava informiranja Hrvatske.

Tada je u suradnji sa drugim kolegama novinarima iz drugih radija radio i na emisijama koje su emitirane u okviru emisija zvanih ‘Na zajedničkom valu’ te i na taj način promicao vrednote ljudi i podravskog kraja u ondašnjoj državi.

Imenovanjem na funkciju glavnog i odgovornog urednika Glasa Podravine u sklopu kojeg je bio i radio, a to je obavljao više od pet godina, nastojao je omogućiti suradnju mladim, nadarenim kolegama podravskog i prigorskog kraja čiji napisi su bili podosta kritički intonirani, za što je trpio prigovore i kritike ondašnje politike.

Uzor mladima

Nakon više od tri i pol desetljeća rada, 1993. godine odlazi u mirovinu, ali još pet godina iza toga i dalje njegovo pero ne miruje, nego radi kao vanjski suradnik Večernjeg lista bilježeći događaje diljem Podravine i Prigorja. Sva desetljeća u novinarstvu krasila ga je profesionalnost i kritičnost, a znanje i talent nesebično je prenosio na mlade kolege.

Pisao je potkraj života i za portal Danica. U jednom tekstu prošle godine, tako, prisjetio se svojeg susreta s Josipom Brozom Titom dok je kao mladi novinar 1967. izvještavao o njegovu posjetu Lici, Baniji i Kordunu.

Desnica je svojim je principijelnim ponašanjem i poštivanjem novinarskih uzusa bio uzor mnogim mladim novinarima koji su tih godina prolazili Večernjakovu školu u dopisništvu koje je pokrivalo područje cijele županije.

Kao urednik i novinar snažno je obilježio desetljeće najznačajnijih medijskih poslovnih i informativnih uspjeha u Koprivničko-križevačkoj županiji. Bio je i jedan od najdugovječnijih članova Hrvatskog novinarskog društva.


Tagovi: DRAGAN DESNICA NOVINAR UMRO

NEDAVNO OBJAVLJENO