NINO (34) PAO SA SINTETSKIM KANABINOIDOM

Uhićena i osuđena, ali ne odustaje: u Sex shopu opet prodaje ‘osvježivače’

Objavljeno, 21. lipnja 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / FACEBOOK / Zgrada u kojoj je Sex shop i vlasnica Emanuela Betlehem Lončarić
AUTOR
Redakcijski tekst

Nino (34) iz okolice Ludbrega osuđen je zbog posjedovanja tzv. osvježivača prostora koji je zapravo umjetni kanabis.

S vrećicom te nedopuštene tvari zatečen je ovih dana u trgovačkom centru Supernova u Koprivnici. Policija je priopćila kako je imao “paketić s natpisom Zombi scent ispunjen zelenom biljnom materijom ukupne mase 1,67 grama”.

No, ta biljna tvar, pokazalo je vještačenje, sadrži sintetski kanabinoid koji je na popisu zabranjenih droga. Na sudu je kažnjen s 1500 kuna te mora platiti troškove postupka od 550 kuna.

Zanimljivije od cijelog postupka bila je njegova obrana na sudu. Nino je, naime, otkrio kako je tu tvar kao osvježivač prostora netom prije nego ga je policija zaustavila legalno kupio u koprivničkom Sex shopu u središtu grada.

Poznato mu je, naglasio je, kako tvar koju je nabavio ima određene psihoaktivne učinke, a o čemu se raspitivao prije kupovine.

VIŠE OPTUŽNICA

Vlasnica Sex shopa u Koprivnici je Emanuela Betlehem Lončarić (39) koja ima više kaznenih prijava i optužnica zbog prodaje nedopuštenih osvježivača prostora.

Lani je bila i uhićena u velikoj akciji Uskoka u kojoj je pala čak 21 osoba zbog nabave i prodaje sintetskih kanabinoida. U akciji je sudjelovalo čak deset policijskih postaja.

No, čini se kako je i nakon tog uhićenja nastavila prodavati nedopuštene osvježivače u svojem prostoru u poslovnoj zgradi u središtu Koprivnice.

Vlasnica Sex shopa ima više optužnica zbog prodaje zloglasnih osvježivača prostora, a tijekom prvih istraga 2016. također je bila završila u istražnom zatvoru.

Svejedno je nastavila prodavati sporne proizvode tvrdeći kako se oni sasvim legalno uvoze u Hrvatsku te ih prodaju i drugi, a ne samo ona. Liječnici, s druge strane, već godinama upozoravaju na opasnosti kojima su izložena djeca i mladi zbog konzumiranja takvih supstanci.

EMA I DADO

Najgore od svega je što se sintetska marihuana često legalno prodaje u pakiranjima aromatskih trava, a poznata je pod brandovima Spice, Galaxy, Vertex, Bunga-Bunga, Zombi, Solar…

Nedavno je u jedom od tih postupaka nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici proglašena krivom i osuđena na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog stavljanja u promet opasnih osvježivača.

Kako je otkrio Podravski, osuđena je jer je kao “odgovorna osoba trgovačkog društva Ema i Dado sa sjedištem u Peterancu u okviru kojeg posluje trgovina Sexy & smart shop, omogućila prodaju zabranjenih sintetskih kanabinoida”.

Osvježivače su u Sex shopu u Koprivnici u veljači 2016. godine kupila četvorica mladića. Postane li presuda pravomoćna, od kazne će joj se odbiti vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od ožujka do travnja te godine.


Tagovi: DROGA EMANUELA BETLEHEM OSVJEZIVAčI SEX SHOP TRAVA

NEDAVNO OBJAVLJENO