GUBITAK ČAK 3,6 MILIJUNA

Ugledna revizorska kuća iskazala rezervu prema rezultatima tvrtke Bilokalnik

Objavljeno, 01. rujna 2019. Financijer
# Foto: Robert Mihaljević
AUTOR
Robert Mihaljević

Ugledna revizorska kuća Deloitte izlazila je rezervu prema godišnjim poslovnim rezultatima koprivničkog Bilokalnika, prije svega zbog regresnih mjenica prema Agrokoru, ali i prikazanih prihoda.

Bilokalnikova poslovna godina zbog prilagodbe novom vlasniku, britanskom divu DS Smith, prikazuje se od svibnja do svibnja. U tom je 12-mjesečnom razdoblju tvrtka za proizvodnju kartonske ambalaže prikazala prihode od 146 milijuna kuna (pad od 2 posto) uz gubitak od čak 3,6 milijuna kuna.

Posebna su priča regresne mjenice zbog kojih je ovih dana podignuta optužnica protiv odgovornih osoba čak 13 Agrokorovih dobavljača. Nije poznato je li među njima i Bilokalnik.

“Društvo je na temelju otvorenih potraživanja prema jednom kupcu zaprimilo mjenice u iznosu od pet milijuna kuna. Te je mjenice društvo reeskontiralo u faktoring kuću. Na temelju ugovora, faktoring kuća je uplatila iznos od pet milijuna kuna na žiroračun društva. Sukladno odluci Uprave, društvo je krajem svibnja 2017. vratilo sredstva eskontom mjenice kupca faktoring kući”, tumače u Bilokalniku.

Naknade vlasniku

Lani u ožujku Agrokor je Bilokalniku platio 1,6 milijuna kuna, a u lipnju 486.000 kuna na ime djelomičnog zatvaranja duga po mjenicama. Koprivnička je tvrtka iznos preostalog duga prijavila kao neplaćeno potraživanje u postupku restrukturiranja Agrokora, današnje Fortenove.

Upravo taj ostatak potraživanja od 2,9 milijuna kuna prema Agrokoru spornim u poslovnim knjigama smatraju revizori ugledne kuće Deloitte.

“Uprava društva smatra da su potraživanja po regresnim mjenicama nadoknadiva. No, s obzirom na neizvjesnost procesa restrukturiranja Agrokora, nismo uspjeli pribaviti dostatne i primjerene revizijske dokaze kako bi se uvjerili u točnost visine nadoknadivosti ove imovine. Zato nismo mogli utvrditi jesu li, i u kojem iznosu, potrebna usklađenja u svezi s evidentiranim regresnim mjenicama”, naveli su revizori.

Osim toga, Deloitte navodi i kako “postoji rizik da su iskazani prihodi viši od prihoda koje je društvo stvarno ostvarilo“.

“Prihodi iz redovnog poslovanja obračunavaju se nakon dovršetka kupoprodajne transakcije, dostave robe kupcu i prijenosa svih ekonomskih rizika s društva na kupca”, zaključuju revizori.

Bilokalnik je objavio i kako su tijekom protekle poslovne godine povezanim društvima većinskog vlasnika DS Smith isplaćene različite naknade u iznosu 7,6 milijuna kuna. One se uglavnom odnose na IT usluge i naknade za upravljanje.


Tagovi: AGROKOR BILOKALNIK DELOITTE MJENICE

NEDAVNO OBJAVLJENO