NOVI ZAPLET U PIŠKORNICI

Tužitelji dižu optužnicu protiv Jozinovića i šire istragu na još nekoliko osoba

Objavljeno, 25. lipnja 2019. Naše priče
# Foto: Grad Koprivnica / Mladen Jozinović
AUTOR
Robert Mihaljević

Županijsko državno odvjetništvo uskoro podiže optužnicu protiv bivšeg direktora Piškornice Mladena Jozinovića kojeg se tereti da je tijekom 2016. i 2017. sam sebi nezakonito isplatio oko 1,5 milijuna kuna bonusa i honorara.

Našem portalu neslužbeno su to prošli tjedan potvrdili izvori bliski istrazi navodeći kako će “optužnica vjerojatno biti podignuta već ovih dana”. I ne samo to: isti izvori otkrivaju nam kako istraga oko Piškornice ide dalje, a u fokusu su Jozinović, bivši općinski načelnik Ivica Petričević, bivši direktor Prizme Dražen Vlah i poznati koprivnički poduzetnik Robert Markulin.

Lažna diploma fakulteta

Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, potvrdio nam je kako je istraga protiv Jozinovića doista pri kraju.

– Mogu vam potvrditi da je istraga pred završetkom i da će tijekom srpnja biti donijeta državnoodvjetnička odluka. Kakva će ona biti, o tome ne možemo spekulirati – upozorava Galić.

Dražen Vlah i Mladen Jozinović u poslovnom odnosu s Petrom Pripuzom
Lijevo Dražen Vlah, desno Mladen Jozinović – potpisuju ugovor o kupoprodaji Prizme

Potvrđuje i naše neslužbene informacije da su u tijeku aktivnosti Državnog odvjetništva vezane uz druge slučajeve i osobe u Piškornici.

– Točno je, radimo na još nekoliko predmeta povezanih s Piškornicom. O detaljima vam ne mogu govoriti – domeće glasnogovornik županijskog tužiteljstva.

Bivši direktor Piškornice bit će, po svemu sudeći, optužen da je “od siječnja 2016. do studenog 2017. neosnovano ugovarao i nalagao isplate novca društva u vlastitu korist te je na opisani način pribavio nepripadnu korist veću od 1,47 milijuna kuna”. Osim toga, teretit će ga se i za lažnu diplomu Prometnog fakulteta u Zagrebu koju je predao kao dokaz o stručnoj spremi kad je u travnju 2012. godine došao na čelo Piškornice.

Postupak za nadoknadu šete

Nakon smjene, Jozinović je završio u tvrtki Zero global waste Jefforyja Blackarda, američkog biznismena bliskog Trumpovoj administraciji. Šef CIOS-a Petar Pripuz pak postao je savjetodavni član uprave, baš kao i bivši republikanski senator i kandidat za predsjednika SAD-a Rick Santorum.

Tvrtka Piškornica, koja je u vlasništvu četiri županije i općine na čijem je području odlagalište otpada, nakon dolaska novog direktora zatražila je od Jozinovića da vrati novac te je pokrenula pravnu proceduru za nadoknadu štete. No, to danas ne žele komentirati.

– Ne možemo to komentirati, sve je u rukama mjerodavnih državnih tijela koja se time bave – kratko nam je poručio novi direktor Piškornice Mladen Ružman.

Robert Markulin, drugi slijeva / Foto: HNS

No, upravo iz krugova “mjerodavnih državnih tijela” dolaze nove neslužbene informacije o intenziviranju istražnih procesa o drugim slučajevima vezanim uz poslovanje Piškornice u doba Jozinovića. Otkrili smo, tako, kako je Državno odvjetništvo nedavno naložilo detaljne provjere svih poslovnih veza koprivničkog poduzetnika Roberta Markulina s Piškornicom i nekadašnjim obiteljskim poduzećem za otpad Prizmom, ali i s nekim tvrtkama i osobama izvan tog  kruga.

Isporuka zemlje i šljunka

Markulin je utjecajni član gradskog odbora HDZ-a i moćni potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. Njegovo poduzeće Mark-Rob dobavljalo je za Piškornicu zemlju i šljunak, i to preko poduzeća Prizma koje je obitelj Vlah u srpnju 2016. godine prodala Piškornici za 3,5 milijuna kuna. I ta je kupoprodaja predmet posebne istrage, pogotovo u svjetlu činjenice da je Prizmu Piškornica lani ugasila, odnosno da to poduzeće više ne postoji.

Policija i tužiteljstvo žele do kraja rasvijetliti odnose između Markulinova poduzeća s jedne te Prizme i Piškornice s druge strane. Mark-Rob je zahvaljujući ugovoru s Prizmom bez postupka javnog natječaja isporučivao Piškornici zemlju i šljunak za prekrivanje ploha odlagališta otpada i nakon što je Piškornica kupila Prizmu. S druge strane, posebno se provjeravaju iznosi koje je Piškornica plaćala Markulinovu poduzeću za isporučenu robu i transport (zemlja, pijesak, granulati) te se uspoređuju s tadašnjim cijenama na tržištu.

Sporna i kupnja općinskog zemljišta

Izvori bliski istrazi kažu nam kako je ovaj put policija dobila nalog i da temeljito ‘pročešlja’ Markulinove poslovne odnose s nekim drugim tvrtkama i osobama koje nisu izravno povezane s Piškornicom i Jozinovićem. Njihova su imena ‘isplivala’ nakon što su zbog Piškornice izuzeti dokumenti o cjelokupnom Markulinovu poslovanju. O kojim je tvrtkama i osobama riječ – zasad se drži u strogoj tajnosti.

Kupnja malog obiteljskog poduzeća Prizma pak dio je posebne istrage, a provjerava se iznos koji je Piškornica platila za poduzeće koje je nova uprava lani ugasila. Zanimljivo je kako je nekadašnji čelnik Prizme Dražen Vlah nakon toga napustio Piškornicu i postao savjetnik uprave tvrtke Eko flor plus kontroverznog poduzetnika i uskočkog optuženika Petra Pripuza.

Bivši načelnik općine Ivica Petričević, s druge strane, našao se pod povećalom zbog sporne prodaje općinskog zemljišta Piškornici. Istražitelji pokušavaju ustanoviti je li Općina oštećena u tom poslu s obzirom da je Piškornica neka zemljišta tada otkupljivala i po višim cijenama.

Ivica Petričević (desno) i Mladen Jozinović (lijevo) / Foto: Komunalc

Ivica Petričević član je stranke Mreža koju je nakon izlaska iz HSS-a osnovao koprivničko-križevaki župan Darko Koren. Zanimljivo je i kako je Dražen Vlah član predsjedništva koprivničkog ogranka Mreže. Kao da Korenu nije dovoljno nevolja zbog činjenice da mu je Mladen Jozinović kum i prijatelj.

U dogovoru s Jelenićem

Izvidi u tim predmetima intenzivirani su nakon što je, de facto, dovršena inicijalna istraga protiv Jozinovića zbog isplate milijunskog bonusa. Premda nitko ne želi govoriti o rokovima, očekuje se kako će policija svoj posao odraditi do kraja godine, nakon čega će odluka opet biti u rukama Županijskog državnog odvjetništva.

“Sve se radi u dogovoru s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem i njegovim timom u DORH-u”, naglašava naš pravosudni izvor važnost tog predmeta.

Bude li opravdane sumnje u nezakonitosti, ići će se u službenu istragu. U protivnom, novi predmeti vezani uz Piškornicu bit će pospremljeni duboko u ladicu. Vrijeme je, u svakom slučaju, da se okonča slučaj koji je policijskim upadom u prostorije Piškornice otvoren još u prosincu 2017. godine.


Tagovi: MLADEN JOZINOVIć OPTUZNICA PISKORNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO