ZANIMLJIVA KADROVSKA PRESLAGIVANJA

Prodao obiteljski biznis Piškornici pa postao savjetnik Pripuzove uprave

Objavljeno, 26. travnja 2019. Naše priče
# Foto: ARHIVA / Piškornica
AUTOR
Robert Mihaljević

Zanimljiva kadrovska preslagivanja događaju se u biznisu s otpadom u Hrvatskoj. Ovih dana iz političkih krugova dolazi neslužbena informacija kako je podravski kadar Dražen Vlah, dojučerašnji rukovoditelj u odlagalištu otpada Piškornica, postao savjetnik uprave tvrtke za prikupljanje otpada Eko flor plus. One koja je dio moćne CIOS grupe kontroverznog poduzetnika i uskočkog optuženika Petra Pripuza.

Vlah je široj javnosti postao poznat kao čelnik malog obiteljskog komunalnog poduzeća Prizma koje je u srpnju 2016. godine za 3,5 milijuna kuna kupila tvrtka Piškornica. Na čelu Piškornice tada je bio Mladen Jozinović koji je planetarnu ‘slavu’ kasnije zaradio isplativši si milijunski bonus pa je protiv njega pokrenuta službena istraga zbog sumnje u kriminal. Nakon smjene, Jozinović je završio u tvrtki američkog biznismena Zero global waste koja je lani najavila preuzimanje nikog drugog nego – Pripuzova CIOS-a.

Donedavni zaposlenik Piškornice Vlah, kako se čuje, novi je poslovni angažman dobio u poduzeću Eko flor plus u kojem se hvale kako su najveća privatna tvrtka u Hrvatskoj koja se bavi skupljanjem komunalnog i neopasnog otpada. Imaju, kažu, oko 300 zaposlenih i stotinjak vozila različitih namjena, a dijelom CIOS grupe postaju tijekom 2013. godine. Njegov poslovni kompanjon i bivši direktor Jozinović ranije je, podsjetimo, dobio angažman u američkom Zero global wasteu koji se, kažu, bavi novom tehnologijom za proizvodnju goriva iz smeća. Što je samo eufemizam za spalionice.

Samouhljeb Jozinović, kako su ga prozvali nacionalni mediji nakon što je sam sebi isplatio pogolemi bonus, u toj je tvrtki imenovan za direktora europskih poslovnih operacija. Petar Pripuz pak postao je savjetodavni član uprave, baš kao i bivši republikanski senator i kandidat za predsjednika SAD-a Rick Santorum. Na čelu Zero global wastea je teksaški multimilijunaš Jeffory Blackard blizak administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa. Poznat je po tome što se hvalio organizacijom posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović SAD-u. Osim toga, Blackard je u fokus hrvatske javnosti dospio i nakon što je u Teksasu podigao repliku bračkog mjesta Supetra, na čemu mu je zahvalio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Dražen Vlah i Mladen Jozinović u poslovnom odnosu s Petrom Pripuzom
Dražen Vlah (lijevo) i Mladen Jozinović (desno)

Kadrovska preslagivanja događaju se usred službene istrage koju je Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu pokrenulo protiv Jozinovića zbog sumnje da je od siječnja 2016. do studenog 2017. kao direktor Piškornice “neosnovano ugovarao i nalagao isplate novca društva u vlastitu korist”, pa se “osnovano sumnja da je okrivljenik na opisani način pribavio nepripadnu korist veću od 1,47 milijuna kuna”. Osim toga, tereti ga se i da je nabavio lažnu diplomu Prometnog fakulteta u Zagrebu te ju predao kao dokaz o stručnoj spremi kad je u travnju 2012. godine došao na čelo Piškornice.

I to nisu jedine nevolje kadrova okupljenih u biznisu sa smećem. Naši izvori bliski istrazi prošli tjedan otkrivaju kako se i dalje ‘češlja’ posao prodaje Vlahova poduzeća Prizma regionalnom centru za otpad Piškornica. Navodno se provjerava iznos od 3,5 milijuna kuna koji je Piškornica, dok joj je Jozinović bio na čelu, isplatila obitelji Vlah. Prizma je lani ugašena, a biznis s prikupljanjem smeća izdvojen u posebno poduzeće Drava kom čije je većinsko vlasništvo prepušteno podravskim općinama. Piškornica je ostala manjinski partner. Je li u preuzimanju Prizme doista bilo spornih detalja, trebalo bi se doznati nakon što policija konačno obavi sve izvide.

“Ovim preuzimanjem, osim sinergijskog efekta daljnjeg razvoja biznisa, Piškornica postaje dominantni sakupljač otpada u Koprivničko-križevačkoj županiji. I to neće biti jedina akvizicija grupe Piškornica u ovoj godini. Dobili smo suglasnost i ako do jeseni uspijemo završiti, tom ćemo akvizicijom do temelja zatresti posao gospodarenja otpadom na nivou države”, slavodobitno je nakon preuzimanja Prizme prije tri godine govorio Mladen Jozinović.

Akvizicija koja će do temelja zatresti biznis s otpadom u državi, pokazat će se kasnije, trebalo je biti preuzimanje Pripuzova uređaja za mehaničko-biološku obradu smeća u Varaždinu. Drugi korak bio je plan izgradnje spalionice gorivih frakcija otpada u neposrednoj blizini Podravkinih tvornica, ali odustalo se od toga nakon što je počeo bujati građanski pokret otpora. Na koncu, Piškornica ni taj famozni MBO nikad nije kupila jer je Jozinović u međuvremenu pošteno ‘uprskao’ cijelu stvar isplatom milijunskog bonusa i masnih honorara. Posao nije uspio odraditi do kraja jer su ga naprasno smijenili.

Danas, otprilike tri godine kasnije, ključni akteri plana koji je od Piškornice – sada je to posve razvidno – trebao stvoriti najveću hrvatsku kompaniju za gospodarenje otpadom, opet su zajedno. Petar Pripuz i Mladen Jozinović kao menadžeri američkih biznismena bliskih Donaldu Trumpu koji u Hrvatskoj žele razvijati tehnologiju spaljivanja otpada u energanama te Dražen Vlah kao novi kadar u Pripuzovu biznisu prikupljanja komunalnog otpada.

Dok su Pripuz i Jozinović i formalno na udaru pravosuđa (prvi s Milanom Bandićem u aferi Agram, a drugi zbog bonusa i lažne fakultetske diplome), Vlahu ostaje pričekati da se do kraja provjere svi aspekti prodaje Prizme Piškornici. Točku na i te mučne storije s nestrpljenjem svakako čeka i Vlahov stranački šef, župan Darko Koren, kojem je kum i prijatelj Jozinović već pošteno poljuljao politički ugled. A teško, bogme, da je Koren politički profitirao i od činjenice da je član gradskog predsjedništva njegove stranke Mreža nedavno postao savjetnik uprave Pripuzove tvrtke.


Tagovi: DRAZEN VLAH JOZINOVIć PISKORNICA PRIPUZ

NEDAVNO OBJAVLJENO