Tri županije prednjače po mentalnim poremećajima zbog alkohola

Objavljeno, 21. svibnja 2024. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Nakon privremenog zatišja tijekom epidemije Covida, opet raste broj hospitaliziranih pacijenata zbog mentalnih poremećaja.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predlani je bilo ukupno oko 30.500 hospitalizacija u Hrvatskoj.

Mentalni poremećaji uzrokovani alkoholom bili su vodeća dijagnostička kategorija prema broju hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja, s udjelom od 18,2 posto”, navode u HZJZ-u.

Hospitalizacija zbog alkoholnih mentalnih poremećaja najviše je pogodila Međimurje u kojem je taj udjel iznosio čak 28 posto. Slijede Zagorje s 25,5 posto i Varaždinska županija s 24,3 posto udjela u ukupnim hospitalizacijama zbog svih mentalnih poremećaja.

Najmanje poremećaja

Kad je riječ o depresiji, po hospitalizacijama su prednjačili Osječko-baranjska županija s 19,4 posto, Virovitičko-podravska s 18,7 posto i Bjelovarsko-bilogorska s udjelom od 14,2 posto u ukupnim hospitalizacijama zbog mentalnih bolesti.

Shizofrenija je pak u hospitalizacijama najviše zastupljena u Dalmaciji: udjel u Zadru iznosio je 25 posto, Splitu 24,4 posto, Šibeniku 22 posto, a Dubrovniku 19,3 posto (misli se na cijele županije).

A kako stoje županije po stopama ukupnih hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja u odnosu na broj stanovnika? Predlani je najgora bila Virovitičko-podravska sa stopom od 1221 na stotinu tisuća žitelja, a slijede Bjelovarsko-bilogorska (1112) i Koprivničko-križevačka županija (952).

Najmanje hospitaliziranih zbog mentalnih bolesti imali su Varaždin (490 na 100.000 stanovnika), Split (491) i Zadar (570). I tu se misli na cijele županije.


Tagovi: ALKOHOL DEPRESIJA HZJZ MENTALNI POREMEćAJI SHIZOFRENIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO