KRIŽEVAČKA TVRTKA OPET NAJIZDAŠNIJA

Tko je donator koji je HDZ-u i njegovim kandidatima dao milijun kuna

Objavljeno, 30. lipnja 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Mirko Habijanec (arhivska fotografija)
AUTOR
Robert Mihaljević

Križevačka građevinska grupa Radnik u proteklih je pet godina HDZ-u i njegovim kandidatima u raznim izbornim kampanjama donirala gotovo milijun kuna.

Riječ je o najvećem i najredovitijem stranačkom donatoru na čijem je čelu HDZ-ov menadžer Mirko Habijanec koji je i većinski dioničar uspješne građevinske kompanije.

Najveći su HDZ-ovi donatori i u današnjoj kampanji za parlamentarne izbore. U lipnju je Radnik preko svoje đurđevačke tvrtke Bistra HDZ-u donirao 150.000 kuna.

Lani u prosincu pak Radnik je predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović uplatio 100.000 kuna, što je bio najveći pojedinačni iznos donacije.

Najviše je HDZ od njih dobio tijekom 2016. godine i kampanje za parlamentarne izbore na kojima je pobijedio aktualni premijer Andrej Plenković. Radnik je donirao 160.000 kuna u novcu i 19.000 kuna u uslugama, a Bistra 80.000 kuna.

Tko je, zapravo, najveći HDZ-ov donator? Riječ je o najuspješnijoj hrvatskoj građevinskoj tvrtki koja godišnje ostvaruje više od pola milijarde kuna prihoda i 30-ak milijuna kuna dobiti te zapošljava oko 400 ljudi.

Predsjednik uprave Mirko Habijanec (HDZ) posjeduje 46,7 posto dionica, a bivši član uprave, danas predsjednik Glavne skupštine društva Ivan Knok (SDP) 11,7 posto dionica.

Habijanec je ujedno predsjednik Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore u Koprivnici te siva eminencija križevačkog i prigorskog HDZ-a. Izdašan je prema stranci, ali i lokalnoj zajednici u kojoj djeluje.


Tagovi: DONATOR HDZ MIRKO HABIJANEC RADNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO