DONIRAJU I KAD NIJE IZBORNA GODINA

Tvrtka sa sjevera postala najveći HDZ-ov donator: uplatila im više od 400.000 kn

Objavljeno, 07. travnja 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Mirko Habijanec (arhivska fotografija)
AUTOR
Robert Mihaljević

U zadnje tri godine križevačka građevinska grupa Radnik donirala je HDZ-u više od 400.000 kuna i tako se svrstala među najveće donatore stranke na vlasti. Donacije u novcu i manjim dijelom uslugama HDZ-u su isporučili Radnik i đurđevačko poduzeće Bistra koje je u njegovu vlasništvu.

Prema financijskim izvještajima stranke, najveći pojedinačni donator HDZ-a lani je bio upravo Radnik koji je na stranački račun uplatio 50.000 kuna. Godina nije bila izborna pa je stranka prikupila za njih skromnih 654.000 kuna donacija, ali Radnik je svejedno bio standardno izdašan. Tijekom izborne 2017. godine (lokalni izbori) đurđevačka Bistra ukupno je u četiri navrata izdvojila gotovo 100.000 kuna, a Radnik je malo ‘mirovao’.

Križevačka građevinska tvrtka Radnik
Pogon križevačkog Radnika s građevinskim oplatama

Najšire ruke prema HDZ-u Radnik je bio tijekom 2016. godine u kojoj su se održali parlamentarni izbori nakon kojih je Andrej Plenković postao premijer. Tvrtka Radnik donirala je stranci 160.000 kuna u novcu i oko 19.000 kuna u uslugama, a Bistra im je uplatila 80.000 kuna. Te je godine, dakle, HDZ samo od križevačke građevinske grupe inkasirao oko 260.000 kuna donacija.

Većinski vlasnik i predsjednik uprave Radnika je HDZ-ov član Mirko Habijanec koji obnaša funkciju čelnika gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore u Koprivnici. Inače, Radnik je trenutačno najuspješnija hrvatska građevinska tvrtka: preklani je grupa ostvarila gotovo pola milijarde kuna ukupnih prihoda i blizu 30 milijuna kuna neto dobiti.


Tagovi: DONACIJE HDZ MIRKO HABIJANEC RADNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO