MUČNA I TEŠKA PRIČA

Sud dokazao da su trojica mladića silovali djevojku. Ipak, oslobođeni su

Objavljeno, 17. lipnja 2020. Naše priče
# Foto: ILUSTRACIJA / FACEBOOK / Nema veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Trojica mladića oslobođena su za silovanje malodobne djevojke nakon dugog i mučnog sudskog procesa koji je bio tajan i zatvoren za javnost.

Tijekom glavne rasprave na Općinskom sudu zapravo je dokazano kako su mladići imali spolni odnos s djevojkom protivno njezinoj volji, ali na koncu su oslobođeni jer su ih tužitelji teretili za pogrešno kazneno djelo!

Sve se dogodilo još u listopadu 2000. godine u obiteljskoj kući u Čakovcu, a nepravomoćna presuda donesena je tek ovih dana. Tri mladića i djevojka, tada su imali otprilike 16 godina, otišli su oko 13 sati u roditeljsku kuću jednog od njih nakon što su se zabavljali i pili u obližnjem kafiću.

Djevojka je pristala, ali na kraju se opirala namjeri trojca da imaju grupni seks u sobi. No, bila je nemoćna, pa su oni to učinili premda im je jasno dala do znanja da ne želi, zaključio je Općinski sud.

Žrtva se odupirala

S obzirom da je djevojka kao mala preboljela cerebralnu paralizu pa je imala teškoća s hodom, tužitelji su mladiće optužili za prisilan višestruki spolni odnos s nemoćnom osobom koja nije sposobna za otpor.

No, tijekom sudskog postupka, što su potvrdili i sudsko-medicinski vještaci, ustanovljeno je kako se “žrtva verbalno i fizički odupirala spolnim odnosima koje su optuženici izvršili nad njom i da im je morali biti jasno da ih ona ne želi, da im se protivi”.

“Nema sumnje da se žrtva opirala spolnim odnosima, i to ne samo plačem i verbalnim protivljenjem postupcima svih optuženika, već i fizički, odguravanjem trećeoptuženog od sebe, zatvaranjem usta i okretanjem glave lijevo-desno, te odupiranjem u ormar u cilju odguravanja drugooptuženika.

Njen otpor je bio upravo takav, ozbiljan, jer su optuženici na temelju tog otpora nedvosmisleno mogli shvatiti da žrtva s njima ne želi imati spolni odnos, odnosno da se protivi obljubi.

Cijelo vrijeme plakala

Budući da žrtva, slijedom izloženog, kritične zgode nije imala svojstvo nemoćne osobe, to je u konkretnom slučaju izostao osnovni element kaznenog djela koje je optuženicima stavljeno na teret, pa su stoga oslobođeni od optužbe.

Odmah nakon toga djevojka se vratila u kafić i prijateljici rekla da je spavala sa svom trojicom mladića. Nakon tjedan dana otkrila je kako su je zapravo silovali

Nije, naime, dokazano da ona zbog svog fizičkog stanja, djelomične klijenuti donjih udova zbog preboljele cerebralne paralize, akutne reakcije na stres te slabosti i alkoholiziranosti, nije bila sposobna za pružanje otpora uopće, pa tako i fizičkog, spolnim odnosima”, navodi se u nepravomoćnoj pesudi.

Djevojka je u svojem iskazu navela kako se trećeoptuženom mladiću s kojim je najprije sama završila u sobi nije opirala te su se mazili, ali suprotstavila se kad su i druga dvojica ušla u sobu.

No, ništa nije pomoglo. Dok je jedan mladić stavio spolni organ u njezin, dvojica su joj pokušala svoje ugurati u usta, ali nije im uspjelo jer ih je zatvorila te okretala glavu lijevo-desno. Kaže kako je cijelo vrijeme plakala.

Spavala s trojicom

Potom su u druga dvojica imala spolni odnos s njom, unatoč njezinu protivljenju. Kad se na koncu digla i pokušala obući, jedan mladić joj je prišao s leđa te stojećki opet stavio spolni organ u njezin. Odupirala se o ormar i pokušala ga odgurnuti od sebe, ali bezuspješno.

Odmah nakon toga djevojka se vratila u kafić i prijateljici rekla da je spavala sa svom trojicom mladića. Nakon tjedan dana otkrila je kako su je zapravo silovali te je sve ispričala liječnicima koji su o svemu obavijestili njezine roditelje.

Mladići i djevojka danas imaju otprilike 36 godina. Djevojka se u međuvremenu udala. Jedan od mladića radi kao kuhar i nije oženjen. Drugi je grafičar, oženjeni otac, a treći je u Njemačkoj i ima dijete.

Pretpostavlja se kako će se Općinsko državno odvjetništvo žaliti na ovakvu presudu suda u Čakovcu.


Tagovi: DJEVOJKA MALOLJETNICI OSLOBOđENI PRESUDA SILOVANJE

NEDAVNO OBJAVLJENO