PAKT PREMIJERA I MIROVINACA

Što će Podravka i mirovinci dobiti odlaskom dvojice Plenkovićevih ministara

Objavljeno, 13. srpnja 2019. Komentari
# Foto: DANICA.HR / Glavna skupština dioničara Podravke / Arhivska fotografija
AUTOR
Robert Mihaljević

U političkim se kuloarima sve više šuška kako premijer Andrej Plenković već idući tjedan ide u širu rekonstrukciju Vlade i imenovanje četiri do pet novih ministara. Podravka i mirovinci također čekaju ishod te operacije, a otkrit ćemo vam i zašto.

Prenoseći visoke stranačke izvore, mediji navode kako bi u tom paketu – osim već prekriženoga Lovre Kuščevića – iz Vlade vjerojatno odletjeli i Gabrijela Žalac, Marko Pavić i Goran Marić. Sudeći po intenzitetu afera koje se Mariću otvaraju ovih dana, on je već ovog časa dead man walking. U to nema nikakve sumnje.

Žalac, Pavić i Marić nemaju stranačku bazu i njih se Plenković može najbezbolnije riješiti. Osim toga, time bi pomirio desno i lijevo krilo HDZ-a jer su Žalac i Pavić njegovi, a Marić i Kuščević relikti Karamarkovih i Brkićevih kadrovskih politika.

Hoće li u tom paketu otići i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, kojem leđa čuva šef HVIDRA-e i virovitički gazda Jopa Đakić? U ovom je času to teško procijeniti. Tolušića je Plenkoviću nametnula stranačka desnica i on bi ga se rado riješio. Ali, riječ je o drugom čovjeku Vlade i potpredsjedniku stranke, osobi koja iza sebe ima utjecajnu bazu.

Pucarov pokrovitelj

S druge strane, Tolušić je također bremenit aferama: od vile s famoznim roštiljem u Virovitici do stanova i nekretnina na moru. O sponama tih afera s građevinskim tvrtkama kojima je kao župan davao poslove da se ne govori. Ostane li Tolušić, Plenković riskira latentnu krizu jer će čovjek s takvim teretom biti vječna meta medija i oporbe.

Preživi li Tolušić sve afere, premijer će se teško moći pozivati na vjerodostojnost. I dovest će se u opasnost da na koncu sam padne. To mu sve više govore i njegovi neformalni savjetnici i saveznici u HDZ-u.

Najavljena rekonstrukcija Vlade mogla bi promijeniti odnose snaga i u koprivničkoj kompaniji Podravka. Pogotovo ako se ostvare neslužbene najave kako će iz Vlade otići i ministar državne imovine Goran Marić (gotovo sigurno) i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić (vjerojatno).

Marić je tijekom izbora nove uprave Podravke na čelu s Marinom Pucarom slovio kao njihov najmoćniji pokrovitelj i najžešći oponent mirovinskim fondovima koji drže 51 posto vlasništva tvrtke. Na koncu je izigrao i dogovor da mirovinci imaju većinu u upravi tvrtke Podravka u u koju je neplanirano upala i HDZ-ova podravska članica Ljiljana Šapina.

Vrhunac Marićeva manifesta nadmoći i kontrole nad Podravkom dogodio se na glavnoj skupštini dioničara u Koprivnici u veljači 2017. godine. Marić je osobno došao predsjedati skupštinom koja je birala novi sastav nadzornog odbora Podravke i ne skrivajući da kompanijom zapravo upravlja politika, a ne njezini dioničari.

Marko Pavić pak tvorac je famoznog zakona o mirovinskim društvima koji je mirovince do kraja razvlastio potjeravši njihove čelnike iz svih nadzornih odbora. Lojtre mu je u tom poslu držao upravo Goran Marić. No, dok su se mirovinci povlačili iz nadzornih odbora Podravke, Končara i drugih tvrtki u kojima imaju značajne vlasničke udjele, iza kulisa događali su se pregovori i dealovi.

Zakopane ratne sjekire

Priča se, tako, kako je premijer Andrej Plneković na koncu ipak uspio odobrovoljiti mirovinske fondove i moćne poslovne banke koje stoje iza njih. Navodno su im obećani određeni ustupci. Odu li ministri Pavić i Marić, to bi moglo biti na tragu naših informacija.

U tom slučaju došlo bi do novog preslagivanja pozicija moći u Podravki. Mirovinski fondovi dobili bi mnogo važniju ulogu u upravljačkim strukturama koprivničke tvrtke. I još nešto: čini se kako Vlada ovaj put ozibiljno razmišlja o potpunom povlačenju iz Podravke.

Idealno bi bilo da državne dionice, oko 20 posto, preuzmu upravo mirovinci. Ostatak od 5,5 posto ostao bi u rukama paradržavnoga Kapitalnog fonda. Time bi Plenković mogao prodati priču da je kompanija ostala u hrvatskim rukama, odnosno u vlasništvu svih njezinih građana koji uplaćuju doprinose u drugi mirovinski stup. Podravka i mirovinci mogu biti uspješna politička sintagma.

Naši izvori iz visoke politike tvrde kako je Plenković s bankama i mirovinskim fondova uspio zakopati ratnu sjekiru kojom se mahalo nakon Pavićeve i Marićeve osvete u vidu spornog zakona o mirovinskim društvima. Ako je to točno, onda će u Podravki uskoro zapuhati neki novi vjetrovi. Ali i doći neki novi ljudi.


Tagovi: GORAN MARIC MIROVINCI PODRAVKA VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO