NEOČEKIVANA ODLUKA SUDA

Šokantna nepravomoćna presuda u slučaju Poba – Dalekovod

Objavljeno, 13. srpnja 2021. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Podravska banka u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Šokantnu presudu, doduše nepravomoćnu, donio je u ponedjeljak Trgovački sud u Zagrebu: Podravska banka mora zagrebačkom Dalekovodu platiti ukupan iznos od čak 55 milijuna kuna!

Koprivnička je banka protiv Dalekovoda još početkom studenog 2012. pokrenula ovrhu zbog duga od 54 milijuna kuna te je aktivirala zadužnice koje joj je zagrebačka tvrtka 2010. i 2011. izdala za odobreni kredit kojeg je prestala plaćati. No, već 20. prosinca iste godine otvara se postupak predstečajne nagodbe u Dalekovodu.

Dalekovod se više puta žalio na ovrhu, ali je redovito upućivan u parnicu. No, dvaput ih se odbija pravomoćnim rješenjima Županijskog suda u Zagrebu, pa je ovrha provedena, a Poba u cijelosti namiruje svoju tražbinu. Nakon svega, Dalekovod na koncu traži i od Trgovačkog suda da ovrhu proglasi nedopuštenom.

ZAKONSKIH 60 DANA

Trgovački sud to i čini te jučer donosi presudu kojom ovrhu proglašava nedopuštenom i dosuđuje Pobi da Dalekovodu mora platiti 54 milijuna kuna plus druge troškove, pa se ukupan iznos penje na 55 milijuna kuna. Kako takvu nepravomoćnu presudu obrazlaže sutkinja Trgovačkog suda?

Prije svega, u presudi se navodi kako je Poba svoje tražbine morala prijaviti u predstečajnoj nagodbi, ali ona to nije učinila.

“Dakle kako je u konkretnom slučaju ovršni postupak pokrenut 7. studenog 2012. na temelju zadužnica, a postupak predstečajne nagodbe otvoren je 20. prosinca 2012., to od pokretanja ovršnog postupka do otvaranja postupka predstečajne nagodbe nije prošlo zakonskih 60 dana, te je razvidno da Poba nije imala status razlučnog vjerovnika pa niti pravo odvojenog namirenja”, stoji u presudi.

No, Podravska banka tvrdi kako je u postupku predstečajne nagodbe ona ipak imala “status razlučnog vjerovnika, koju činjenicu je u ovršnom postupku cijenio ovršni sud donoseći rješenje o nastavku postupka od 10. travnja 2014., a potvrđeno rješenjem Županijskog suda u Zagrebu”.

PRESUDE U KORIST POBE

Poba zato podsjeća kako se posljedice predstečajnog postupka ne odnose na razlučne vjerovnike. Pobin “status razlučnog vjerovnika utvrđen je pravomoćnom odlukom u postupku predstečajne nagodbe, kao i u ovršnom postupku, pa zbog toga činjenica otvaranja predstečajnog postupka i njegovo okončanje ne mogu na to imati nikakvog utjecaja”.

Presuda je nepravomoćna i na nju će Podravska banka u zakonskom roku uložiti žalbu. Bit će zanimljivo pratiti nastavak pravosudne priče s obzirom na proturječnost ranijih presuda općinskih i županijskog suda te jučerašnjeg trgovačkog suda.

No, presuda ipak neće utjecati na redovno poslovanje Podravske banke koja je na kraju prošle godine imala čak 3,94 milijarde kuna aktive, što je rast od 8,8 posto u odnosu na godinu ranije. Po veličini aktive i ukupnog kapitala Poba zauzima deveto mjesto među 20 banaka u Hrvatskoj.


Tagovi: DALEKOVOD OVRHA PODRAVSKA BANKA PRESUDA TRGOVAčKI SUD

NEDAVNO OBJAVLJENO