PRAVOMOĆNO: MORA U ZATVOR

Šef trgovačkog lanca tražio od blagajnice da spava s njim. Imamo presudu

Objavljeno, 14. rujna 2020. Vijesti
# Foto: ARHIV / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Vlasnik i prokurist poznatoga trgovačkog lanca mora u zatvor zbog spolnog uznemiravanja blagajnice u jednom njegovu dućanu.

Portal Danica tu je informaciju objavio u petak, a danas smo dobili i presudu prema kojoj je gazda križevačke tvrtke R. pravomoćno osuđen na tri mjeseca bezuvjetnog zatvora.

Kako smo doznali, R. Š. je u međuvremenu podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti presude.

Prema presudi, on je kriv jer je od kolovoza 2015. do 6. siječnja 2016. kao odgovorna osoba trgovačkog društva želio uspostaviti intimne veze mimo volje zaposlenice koja je radila kao trgovkinja.

Osjećala se bespomoćnom

“Jednom prigodom, vozeći je u osobnom automobilu s poslovnog sastanka, pozvao ju da dođe u njegovu vikendicu ako želi mirno i uredno raditi u trgovini, govoreći joj da je zgodna pri čemu ju je fizički dodirivao stavljajući svoju ruku na njezino koljeno.

Nakon toga ju je ponovno pozvao u njegov ured radi poslovnog razgovora, pa kada su ostali sami tražio ju da radi rješenja poslovnog problema u trgovini dođe u vikendicu i spava s njim te ju pri tom susretu i fizički dodirivao primajući je za ruke.

Govorio joj je da bi za nju bilo dobro da pristane na isto jer će o njoj ružno pričati i nigdje više neće moći pronaći posao, radi čega je ona, osjećajući se bespomoćnom i u strahu za egzistenciju zbog ovisnosti o njegovoj volji i nahođenju i njegove reakcije na njezino odbijanje intimnosti, 6. siječnja 2016. prestala dolaziti na posao.

Zbog psihičkih tegoba zaposlenica je zatražila pomoć psihijatra.

Dakle, spolno je uznemiravao drugu osobu kojoj je nadređeni, čime je počinio kazneno djelo protiv spolne slobode – kazneno djelo spolnog uznemiravanja.

Tužba za nezakonit otkaz

Osuđuje se na kaznu zatvora od tri mjeseca te je dužan platiti trošak kaznenog postupka koji se odnosi na troškove saslušanih svjedoka u iznosu od 2630 kuna te paušal u iznosu od 800 kuna”, stoji u presudi Općinskog suda u Bjelovaru 28. ožujka prošle godine.

Nepravomoćna presuda je nakon žalbenog postupka potvrđena presudom Županijskog suda u Karlovcu 14. listopada prošle godine.

Svjedočeći u drugom postupku protiv tvrtke zbog nezakonitog otkaza, bivša zaposlenica upozorila je kako je takvo ponašanje vlasnika i prokurista “bilo uobičajeno i prema ostalim radnicama, o čemu su pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim tijelima”.

U subotu smo R. Š.-u, putem odvjetničkog ureda koji ga zastupa, ponudili da iznese svoju verziju spornih događaja i optužaba koji su doveli do osuđujuće presude. No, on to do danas nije učinio.


Tagovi: BLAGAJNICA SPOLNO UZNEMIRAVANJE TRGOVAčKI LANAC ZATVOR

NEDAVNO OBJAVLJENO