NAKON ŠTO JE VLADA POTVRDILA SPORAZUM

SDP opleo po županu zbog sporazuma Sjever: Zašto nama najmanje novca?

Objavljeno, 17. prosinca 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Šef županijskog SDP-a Tomislav Golubić
AUTOR
Redakcijski tekst

Županijski SDP osvrnuo se u petak na Razvojni sporazum Sjever za pet županija koji je potvrdila Vlada RH na ovotjednoj sjednici i koji za Koprivničko-križevačku županiju predviđa najmanje sredstava za investicije.

“Dugo najavljivani i očekivani Razvojni sporazum za Sjever, kojim se predviđa veliko ulaganje od 15 milijardi kuna u županije sjeverne Hrvatske, između ostalih i našu Koprivničko-križevačku županiju, polako izlazi na svjetlo dana.

Na žalost za sada samo putem pojedinih novinskih objava, a ne u javnom predstavljanju središnje ili županijske vlasti. Ako imamo na umu važnost dokumenta i planiranih sredstava nedopustivo je i neprihvatljivo ovakvo nepoštivanje građana i javnosti od strane nositelja vlasti.

NEMA INFORMACIJA

Nama u SDP-u Koprivničko-križevačke županije je svakako drago da je naš Sjever napokon stigao na red u programima Vlade. Međutim, način na koji je pripreman i donesen Razvojni sporazum, kao i način na koji se priprema njegovo potpisivanje izaziva veliku zabrinutost kod građana, kao i izabranih političkih predstavnika koji brinemo o budućnosti našeg zavičaja.

Zabrinuti smo zbog načina na koji se potpisivanje priprema. Također, ovim putem izražavamo svoje neslaganje i žaljenje što o Razvojnom sporazumu Sjever nismo dobili nikakve informacije od župana Darka Korena na sjednici Županijske skupštine.

Žao nam je i zbog načina na koji je župan Koren pripremao prijedloge projekata koje je nominirao te što nije uključio SDP, kao najsnažniju oporbenu političku stranku u županiji, ali i što o ovako važnim i krupnim pitanjima nije pokrenuo širu raspravu, u suradnji s općinama i gradovima iz naše županije.

Naime, riječ je o projektima kojima je cilj snažniji iskorak u budućnost, stvarajući perspektivu našim mladima da ostanu živjeti i raditi u našem zavičaju, Podravini i Prigorju, odnosno na hrvatskom Sjeveru. Odabirom projekata župan Koren je ne samo uzurpirao pravo odlučivanja o tako važnim projektima, već i pokazao da nema nikakvu viziju razvoja županije.

BJELOVARU DVIJE MILIJARDE

Takvim je pristupom u pripremi projekata doveo do toga da će, barem prema medijskim najavama, županija prema sporazumu imati priliku natjecati se za 788 milijuna kuna, dok nama susjedne županije kroz sporazum dobivaju neusporedivo više sredstava. Tako će Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pripasti oko 2 milijarde kuna, a Varaždinskoj županiji 1,5 milijardi kuna.

Ostaje veliko pitanje na koje treba odgovor javnosti dati župan Koren, a to je: jesu li neke druge županije važnije od Koprivničko-križevačke? Je li ovo cijena političke trgovine koju je morao “platiti” za podršku Andreja Plenkovića i HDZ-a u izborima za župana?

SDP Koprivničko-križevačke županije poziva župana Korena i županijski HDZ, saborske zastupnike iz saborske većine koji dolaze iz naše županije, državne tajnike i druge državne dužnosnike da se zajedno s nama uključe u zajedničku borbu za interese naše županije”, piše u priopćenju koje potpisuje šef županijskog SDP-a Tomislav Golubić.


Tagovi: DARKO KOREN SDP SPORAZUM SJEVER TOMISLAV GOLUBIć

NEDAVNO OBJAVLJENO