EVO KOME IDE NAJVIŠE

Vlada prihvatila sporazum Sjever: U pet županija projekti vrijedi 15 milijardi kn

Objavljeno, 15. prosinca 2021. Vijesti
# Foto: VLADA RH / Današnja sjednica Vlade
AUTOR
Robert Mihaljević

Vlada RH na sjednici u srijedu prihvatila je nacrt razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske koji bi trebao biti potpisan do kraja godine.

Postupak izrade tog sporazuma pokrenut je na inicijativu Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Planirani iznosi za sufinanciranje predloženih projekata usuglašeni su sa županijama.

Za Bjelovarsko-bilogorsku županiju to iznosi dvije milijarde kuna, Koprivničko-križevačku 788 milijuna, Krapinsko-zagorsku 875,4 milijuna, Međimursku 816 milijuna i Varaždinsku županiju 1,5 milijardi kuna. Okvirna vrijednost infrastrukturnih zajedničkih projekata je 9,2 milijarde kuna, a ukupna vrijednost je veća od 15 milijardi kuna.

PET PROMETNIH PRAVACA

Planirani iznosi za sufinanciranje pripreme projektno-tehničke dokumentacije po županijama iznose: Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka,  Krapinsko-zagorska i Međimurska županija po 12 milijuna kuna, a Varaždinska 17,5 milijuna, što je ukupno 65,5 milijuna kuna.

Ukupna procijenjena vrijednost 38 projekata obuhvaćenih sporazumom je, dakle, 15,1 milijarda kuna. Od toga vrijednost zajedničkih infrastrukturnih projekata iznosi 9,2, dok ukupna vrijednost projekata županija (uključujući rezervne projekte) iznosi 5,9 milijardi kuna. Trošak financiranja projektno-tehničke dokumentacije je 65,5 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade danas najavio je da bi sporazum trebao biti potpisan do kraja godine

Najviše je prijavljenih novih cesta, posebno brzih, i to prometnica koje povezuju županije međusobno, ali i sa Zagrebom i drugim dijelovima Hrvatske te susjednim državama. U razvojnom je sporazumu pet prometnih pravaca koji se trebaju realizirati, a njihova je vrijednost oko devet milijardi kuna zajedno s novom željeznicom.

Za Koprivničko-križevačku županiju ključni su projekti brza cesta od Križevaca do Koprivnice, obnova derutnog dvorca Inkey u Rasinji, gradnja nove srednje škole u Koprivnici, regionalni centar za palijativu u Koprivnici, intermodularni transportni terminal u Križevcima i terme u Kloštru Podravskom kod Đurđevca.

REGIONALNI RAZVOJ

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade danas najavio je da je sporazum na tragu Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja i da bi trebao biti potpisan do kraja godine.

“U fokusu razvojnog sporazuma su prije svega aktivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo, te minimalno 50 posto vrijednosti razvojnog sporazuma mora biti usmjereno na gospodarske projekte županija potpisnica razvojnog sporazuma.

Ciljevi razvojnog sporazuma odnose se na jačanje konkurentnosti i uravnoteženiji regionalni razvoj, pružanje odgovora na ključne društvene izazove, smanjenje siromaštva i povećanje standarda županija”, navodi se u odluci Vlade.


Tagovi: CESTE PRUGE SJEVER SPRAZUM VLADA

NEDAVNO OBJAVLJENO