ISKRENE I OTVORENE ISPOVIJESTI

Radnici otvorili dušu: Evo zašto smo odlučili dati otkaz u Podravki i Belupu

Objavljeno, 20. srpnja 2019. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

E-mail naše redakcije posljednjih je dana zatrpan ispovijestima bivših i sadašnjih radnika Belupa i Podravke koji su – potaknuti našim nedavnim tekstom – odlučili progovoriti o plaćama i uvjetima rada u tamošnjim tvornicama.

Reakcije radnika su nas prilično izenadile, ali i pokazale s kakvim se problemom trenutačno suočava koprivnička kompanija. Zaposlenici odlaze zbog niskih plaća, ali i atmosfere na poslu, pa je sve teže doći do potrebnog broja ljudi u pogonima.

Kristijan Habajec piše nam, tako, kako je u Podravki i Belupu radio punih 18 godina, a onda je ove godine odlučio reći dosta.

Gazda u Njemačkoj

– Sa 18 godina radnog staža i maksimalnom olakšicom jer imam dvoje djece te noćnom smjenom, u Belupovoj tvornici nisam mogao dobiti više od 4500 kuna mjesečno. Vrlo loši odnosi između radnika i nadređenih koji se ponašaju kao da je ta firma njihova, pa sebi dijele bonuse i jednostavno ih nije briga za nas. Bio sam vrlo dobar radnik i nikad s nikim nisam imao problema, ali u Belupu i Podravki nimalo se ne cijene radnici – objašnjava nam Kristijan.

Trenutačno radi u Njemačkoj u jednoj manjoj privatnoj tvrtki. S obzirom da je početnik, prima 1800 eura plus oko 200 eura dječjeg doplatka za svako dijete. Kako ima dvoje djece, plaća mu je oko 2200 eura. Gotovo četiri puta veća nego ona koju je donedavno imao u Belupu.

Kaže kako mu je gazda u Njemačkoj nakon tri mjeseca probnog rada odmah podigao početnu plaću jer je bio zadovoljan njegovim znanjem i angažmanom.

-Što traže radnici u Belupu i Podravki? Vrlo malo. Da im se nadređeni obrate s malo više poštovanja i da dobiju barem malo veće plaće dostojne životnih potreba. Eto, i ja sam otišao jer više ne mogu gledati što se općenito radi u našoj državi i danas moram živjeti odvojen od svojeg najvećeg blaga, djece i obitelji – zaključuje Kristijan.

Duplo veća plaća

Javila nam se i djevojka (24) – podaci poznati redakciji – koja je odlučila napustiti Belupo nakon tri i pol godine rada. Ove je godine odlučila prijeći u srodnu zagrebačku tvrtku.

-Nisam otišla s veseljem, već samo zato jer sam znala da mogu i zaslužujem biti bolje plaćena za svoj posao. Kao farmaceutska tehničarka imala sam nemalu odgovornost pogotovo u noćnoj smjeni, ali plaća mi nije bila veća od 4000 kuna. S time sam mogla samo preživljavati iz mjeseca u mjesec jer je trebalo financirati dom, automobil i druge troškove. Evo, sad sam već tri mjeseca na drugom poslu u svojoj struci i dobivam skoro duplo veću plaću, a ne radim noćne smjene i vikende – priča nam mlada Koprivničanka.

Kaže kako nikako nije željela otići iz Koprivnice i Belupa jer je tu imala svoj život i obitelj i teško joj je bilo otići.

-Vratila bih se samo da se ponudi opcija imati normalnu plaću, odnosno onu o kojoj govore u tim svim člancima koje objavljujete. I konačno da je netko javno progovorio o kritičnoj situaciji unutar Belupa – domeće ona.

Još gore na Danici

Ponukan tekstovima o primanjima javio nam se i radnik iz Podravke (identitet nam je poznat) koji tvrdi kako je situacija u njihovim pogonima mnogo gora nego u Belupu.

-Žale se radnici u Belupu koji imaju učinak 1.32, a mi – konkretno tvornica Danica Podravka – imamo učinak 1.10, što bi mi onda trebali reći za plaće od 3600 do 3800 kuna. Plus subote radne koje se tretiraju drugačije u Podravci nego u Belupu, znači osam sati slobodno za radnu subotu, koje ne možeš iskoristiti kad ti treba, već za nekih dva mjeseca kad nema posla – otkriva radnik Podravke.

Redakcija portala Danica.hr zahvaljuje svima koji su se javili u povodu ove goruće teme. Na žalost, nismo objavili sve vaše priče jer su neke iznosile i suspektne informacije čiju istinitost ne možemo provjeriti. Ostale su pak iznosile otprilike iste probleme kao i tri slučaja koja smo objavili.


Tagovi: BELUPO OTKAZ PLAćE RADNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO