Radnica teško oboljela u pogonu. Poznata tvrtka mora joj platiti odštetu

Objavljeno, 19. ožujka 2023. Naše priče
# Foto: LABUD / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Radnica poznate tvrtke teško je oboljela na radnom mjestu te je postala nesposobna za rad. Sud je naložio poslodavcu da joj isplati odštetu.

Radnica koja danas ima 65 godina u tužbi navodi kako je u zagrebačkoj tvrtki Labud koja proizvodi sredstva za čišćenje (Sanitar, Čarli, Meri Merino…) radila od 1977. do 2017. godine. Dakle, gotovo 40 godina. U tom razdoblju oboljela je od teškog oblika astme “uslijed izloženosti različitim česticama kemikalija”.

Zbog profesionalne bolesti i nastupanja potpunog gubitka radne sposobnosti priznato joj je pravo na invalidsku mirovinu u iznosu od 3100 kuna mjesečno. S obzirom da je prije umirovljenja primala prosječnu neto plaću u iznosu od 4600 kuna, “razvidno je da trpi izgubljenu zaradu”.

Odlazila u pogon

Sud je proveo medicinsko vještačenje po stalnom sudskom vještaku prof. dr. sc. prim. Ivici Mažuraniću, specijalistu radiologu i specijalistu pulmologu. On je zaključio kako je tu riječ o vrlo teškoj trajnoj astmi, ovisnoj o kortikosteroidima, s bronhalnom hiperreaktivnosti teškog stupnja i kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti.

Vještak navodi da kod astme tužiteljice vjerojatno vrlo važnu ulogu ima i profesionalna izloženost aerozagađenjima radnog mjesta (tvornica deterdženta). Dr. Mažuranić ističe da se tužiteljica “ne usudi učiniti ni najmanji napor, da je usporena, spava s dva jastuka, noću se budi ‘sto puta’ s osjećajem gušenja.

Od zaštitne opreme imala sam samo kutu i borosane, svjedočila je radnica

iskaz bivše zaposlenice tijekom ročišta za naknadu štete

Iz Labuda su se branili kako je radnica bila zaposlena na radnom mjestu “tehničar pripreme rada”, a opis tog radnog mjesta “obuhvaća isključivo administrativne poslove te u obavljanju poslova tog radnog mjesta radnik nije u kontaktu sa sirovinama ni kemikalijama”.

No, nakon svih izvedenih dokaza sud je zaključio kako to ne odgovara istini. I radnica je u svojem iskazu upozorila kako je u Labudu radila gotovo 40 godina te “je cijeli radni vijek radila na pripremi za proizvodnju i u okviru svojih poslova morala je odlaziti u skladište i pogon proizvodnje“.

“Radila sam u kancelariji, ali sam svakodnevno morala odlaziti u skladište da provjerim stanje sirovina i ambalaže, odnosno u skladište sam nosila obrazac u kojem je bila navedena sirovina koju treba izdati i to sam radila više puta dnevno.

Renta do kraja života

Oko 10 sati odlazila sam u pogon gdje se miješaju proizvodi radi provjere je li sirovina izdana. Na kraju radnog vremena sam ponovno odlazila u pogon za miješanje da provjerim je li sve u redu i je li još nešto treba izdati te bih odlazila kroz skladište gotove robe gdje sam predavala obrazac o gotovim proizvodima.

Od zaštitne opreme imala sam kutu i borosane i tako je bilo propisano, s time da su jedino radnici u pogonu miješanja imali kompletnu zaštitnu opremu, odnosno radno odijelo, zaštitne maske, kape, rukavice, naočale”, rekla je bivša radnica.

Sud je ovih dana donio presudu kojom je bivšoj radnici Labuda dosudio odštetu od oko 40.000 eura plus kamate. Osim toga, tvrtka joj svaki mjesec do kraja života mora plaćati 100 eura rente za pomoć i njegu te joj mora pokriti oko 17.000 eura sudskih troškova.

Presuda je nepravomoćna i Labud se na nju može žaliti u zakonom propisanom roku.


Tagovi: ASTMA DETERDZENT LABUD OBOLJELA ODSTETA RADNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO