Prodaje se Pevex! Poziv poslan Obiju, Merkuru i Kocu

Objavljeno, 04. travnja 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Pavao Vujnovac, hrvatski pliski kralj
AUTOR
Robert Mihaljević

Trgovački lanac Pevex ostvario je lani blizu tri milijarde kuna ukupnih prihoda, što je oko 20 posto više nego predlani.

Neto dobit prošle je godine iznosila 262 milijuna kuna i bila je nešto manja nego godinu ranije. Pevex je ovih dana sazvao skupštinu dioničara koja će se održati 3. svbinja. No, mali dioničari sigurno neće biti zadovoljni predloženim dnevnim redom jer opet neće biti dividende.

Lani i predlani Pevex je ostvario rekordnu dobit koja je ukupno u dvije godine iznosila čak 550 milijuna kuna. Unatoč tome, većinski vlasnici odlučili su cijeli profit zadržati na računu kompanije. Razlog takve odluke nije poznat.

Lovrinčević ne želi

Kako je Danica ranije pisala, najveći dioničari Pevexa Pavao Vujnovac i Mario Radić pokrenuli su postupak prodaje kompanije, a među zainteresiranim tvrtkama spominju se njemački div Obi i slovenski Merkur.

Poslovni.hr pak objavio je danas kako je inicijalni poziv za kupnju iz Pevexa ovih dana upućen na adrese desetak investitora. Novinarka Poslovnog Marija Brnić otkriva kako je, osim Obija i Merkura, poziv za sudjelovanje u procesu dobio i turski div Koc te vjerojatno rumunjski Dedeman.

Samo Vujnovac bi, primjerice, u tom slučaju dobio oko 180 milijuna eura, odnosno više od 1,3 milijarde kuna

Hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac i Mario Radić drže ukupno oko 53 posto dionica Pevexa: Vujnovac ima blizu 36,6 posto, a Radić i njegova tvrtka Filir 16,6 posto vlasništva. Drugi najveći dioničar je bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević koji osobno i preko tvrtke Dicentra drži oko 23 posto.

Kako piše Poslovni, Lovrinčević ne želi prodavati svoje vlasničke udjele i ne sudjeluje u postupku koju su pokrenuli Vujnovac i Radić.

Dionica Pevexa izlaskom iz predstečaja stajala je manje od 100 kuna. Zbog razjašnjenja, kasnije je odlučeno da se 100 dionica spoji u jednu, pa se radi lakše usporedbe s današnjom situacijom može računati da je dionica tada vrijedila manje od 10.000 kuna.

Golema zarada

Tijekom preuzimanja i ulaska jakih slavonskih igrača – prvo Lovrinčevića i Radića, kasnije i Vujnovca – cijena dionice na burzi penjala se do 300 kuna (danas bi to bilo 30.000 kuna). Potom se, nakon najava o delistiranju, odnosno povlačenju s burze, strmoglavila do 120 kuna.

Prema neslužbenim procjenama i tadašnjim informacijama koje su do nas dolazile s burze, prosječna cijena koju je trojac platio za svoje dioničke pakete kretala se, ugrubo, između 150 i 200 kuna (današnjih 15.000 do 20.000 kuna).

Ako se potvrde neslužbene informacije da bi preuzimatelj za Pevex bio spreman platiti navodno do 500 milijuna eura, odnosno blizu 300.000 kuna po donici, to znači da bi Vujnovac, Lovrinčević i Radić za Pevexove dionice u samo sedam godina dobili oko 15 puta više nego što su uložili!

Samo Vujnovac bi, primjerice, u tom slučaju dobio oko 180 milijuna eura, odnosno više od 1,3 milijarde kuna. No, o realnoj cijeni moći će se govoriti tek kad stignu prve ponude od investitora koji bi prije toga trebali provesti dubinsko snimanje kompanije u kojoj radi oko 2200 ljudi.


Tagovi: JURICA LOVRINčEVIć MARIO RADIć MERKUR PAVAO VUJNOVAC PEVEX PRODAJE SE

NEDAVNO OBJAVLJENO