Neslužbeno: Obi želi kupiti Pevex! Vujnovac i društvo dobit će milijarde

Objavljeno, 01. siječnja 2023. Naše priče
# Foto: PEVEX / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Pavao Vujnovac i partneri pokrenuli su postupak prodaje trgovačkog lanca Pevex, a šuška se kako bi taj posao mogao biti vrijedan čak 500 milijuna eura, odnosno oko 3,75 milijardi kuna.

Naši menadžerski izvori iz investicijsko-bankarskih krugova kažu kako je za preuzimanje Pevexa već dugo iznimno zainteresiran njemački lanac Obi. Oni znaju koliko vrijedi Pevex, lider na tržištu, i spremni su ponuditi pristojnu cijenu, tvrdi ovih dana naš sugovornik.

Obi je 2007. stigao na hrvatsko tržište, ali globalna recesija koja je uslijedila pomrsila mu je planove pa se tijekom 2014. definitivno povukao iz Hrvatske. Godinu ranije iz Hrvatske se iz istih razloga povukao i francuski lanac iz te branše Bricostore.

Dvije godine kasnije pak iz naše je zemlje ‘nestao’ i austrijski Baumax koji je završio u stečaju. Sve je to jako išlo na ruku Pevexu koji se uspio dići iz pepela i posve zagospodariti tržištem građevinskog materijala, alata i proizvoda za dom i vrt.

Prodaja u oglasniku

Tu je, doduše, kao ozbiljnija konkurencija švicarski Bauhaus koji ima osam prodajnih centara, ali Pevex ih danas ima ukupno 28 uz najavu novog širenja.

Koliko bi dioničari Pevexa mogli zaraditi prodajom kompanije za pretpostavljenih 500-tinjak milijuna eura, odnosno blizu 3,8 milijardi kuna. Ako se taj iznos pokaže točnim, cijena po dionici mogla bi iznositi više od 285.000 kuna, odnosno oko 37.800 eura.

Proteklih tjedana dionice Pevexa prodaju se putem oglasnika s obzirom da više ne kotiraju na burzi. Vlasnici za njih traže od 200.000 do 250.000 kuna, ali i cijena iz oglasnika sigurno će idućih dana rasti.

Najveći je dioničar hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac koji posjeduje 36,62 posto dionica. On bi, dakle, za svoj paket mogao dobiti oko 1,38 milijardi kuna, odnosno 184 milijuna eura.

Bivši predsjednik uprave Pevexa Jurica Lovrinčević osobno i preko svoje tvrtke Dicentra posjeduje 23,22 posto dionica. On bi mogao dobiti oko 874 milijuna kuna. Mario Radić pak osobno i preko firme Filir drži 16,64 posto dionica, a njegov bi paket u tom slučaju vrijedio 626 milijuna kuna.

Franjo Kralj prodajom 5,26 posto dionica zaradio bi 198 milijuna kuna, Dražen Hrkač koji ima 1,23 posto dobio bi 46 milijuna, a Ljiljana Hrkač s 0,98 posto dionica uprihodila bi 37 milijuna kuna.

Enorman prinos

Dionica Pevexa izlaskom iz predstečaja stajala je manje od 100 kuna. Zbog razjašnjenja, kasnije je odlučeno da se 100 dionica spoji u jednu, pa se radi lakše usporedbe s današnjom situacijom može računati da je dionica tada vrijedila manje od 10.000 kuna.

Tijekom preuzimanja i ulaska jakih slavonskih igrača – prvo Lovrinčevića i Radića, kasnije i Vujnovca – cijena dionice na buri penjala se do 300 kuna (danas bi to bilo 30.000 kuna). Potom se, nakon najava o delistiranju, odnosno povlačenju s burze, strmoglavila do 120 kuna.

Prema neslužbenim procjenama i tadašnjim informacijama koje su do nas dolazile s burze, prosječna cijena koju je trojac platio za svoje dioničke pakete kretala se, ugrubo, između 150 i 200 kuna (današnjih 15.000 do 20.000 kuna).

Ako se potvrde informacije da bi njemački Obi (ili neki drugi preuzimatelj) za Pevex bio spreman platiti 500 milijuna eura, odnosno blizu 300.000 kuna po donici, to znači da bi Vujnovac, Lovrinčević i Radić za Pevexove dionice u samo sedam godina dobili 15 puta više nego što su uložili!


Tagovi: DIONICE JURICA LOVRINčEVIć MARIO RADIć OBI PAVAO VUJNOVAC PEVEC PEVEX PRODAJA

NEDAVNO OBJAVLJENO