VELIK RAST PRIHODA I DOBITI

Procvat koprivničke tvrtke: ova i iduća godina bit će najbolje u povijesti

Objavljeno, 22. lipnja 2021. Financijer
# Foto: IGMA / Gradnja pruge Sveti Ivan Žabno - Gradec
AUTOR
Robert Mihaljević

Tvrtka za eksploataciju šljunka i proizvodnju betona doživjela je pravu renesansu tijekom protekle godine, i to zahvaljujući velikim državnim infrastrukturnim projektima.

Koprivnička Industrija građevinskog materijala (Igma), koja posluje u sastavu našičke tvrtke Nexe, ostvarila je lani oko 80 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je 25 posto više nego predlani, te 7 milijuna kuna neto dobiti koja je čak 150 posto viša.

U Igmi je zaposleno 145 radnika, a njihova prosječna mjesečna plaća iznosi oko 5300 kuna neto. Direktor Karlo Šisl zarađuje oko 18.000 kuna neto mjesečno.

Igma ove godine planira značajno povećanje prihoda i proizvodnih aktivnosti u svim segmentima. Tako se planira povećanje proizvodnje šljunka za 12 posto, betonskih elemenata za 7,5 posto, a betona za 34 posto. Razlog? Veliki infrastrukturni projekti: gradnja drugog kolosijeka pruge, aglomeracije na području cijele županije (gradnja vodovodnog i kanalizacijskog sustava) i početak gradnje brze ceste.

FOTO: IGMA Koprivnica

To su strateški projekti uglavnom financirani novcem europskih fondova i trajat će više godina, što znači da će Igma u idućem razdoblju ostvarivati zavidne poslovne brojke. Planiraju se i velike investicije, posebno u proširenje eksploatacijskih polja te mehanizaciju, a sve će dovesti do rasta zaposlenosti.

Igma u Podravini posjeduje tri eksploatacijska polja na lokalitetima Keter, Jegeniš i Gabajeva Greda. Na tim poljima lani je proizvedeno oko 1,6 milijuna tona šljunka i šljunčanih agregata, što je 24 posto više nego prethodne godine. Oko 70 posto prihoda Igme odnosi se na šljunak, a 30 posto na beton.

No, to bi se ove i idućih godina moglo promijeniti u korist betona i betonskih elemenata. Glavni je razlog megaprojekt drugoga kolosijeka pruge s važnim objektima duž cijele dionice (mostovi, vijadukti, nadvožnjaci, podvožnjaci, prijevoji, propusti…) i gradnja velikih sustava za odvodnju voda.


Tagovi: AGLOMERACIJA IGMA PRIHODI šLJUNAK

NEDAVNO OBJAVLJENO