PREKOPAT ĆE PODRAVINU

Smijenili direktora i kreću u eksploataciju milijuna tona šljunka

Objavljeno, 13. srpnja 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Jezero Šoderica nastalo je iskapanjem šljunka
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivnička tvrtka Industrija građevinskog materijala (Igma) u vlasništvu Našicecementa ove godine planira značajno povećati eksploataciju šljunka u Podravini.

To se, prije svega, odnosi na eksploatacijsko polje Mladje koje se oslanja na jezero Šodericu i čije su procijenjene zalihe oko 6,6 milijuna tona. Tamo će se graditi i nova tzv. tvornica agregata s transportom i separacijom.

Osim toga, u pripremi je početak eksploatacije i na jezeru Jegeniš s kojeg su se ribiči posljednjih godina morali iseliti i srušiti sve svoje bajte. Tamošnje polje Jagnježđe 2 ima procijenjene zalihe od 6,5 milijuna tona šljunka.

Na koncu, na lokalitetu Gajabeva Greda kreću istražni radovi na proširenju polja Prosenica, a tamo su procijenjene zalihe od čak 15 do 20 milijuna tona.

Rast prihoda i dobiti

Igma ove godine očekuje poslovnu renesansu zbog velikih infrastrukturnih radova na sjeveru Hrvatske, prije svega zbog gradnje drugog kolosijeka pruge i projekata aglomeracije. Njihov glavni biznis su proizvodnja šljunka i pijeska te betonskih cijevi i drugih elemenata.

Koprivnička tvrtka nedavno je smijenila dugogodišnjeg direktora Alojzija Gregura i na njegovo mjesto postavila Karla Šisla. Nije poznat razlog Gregurova opoziva, a za smjenu glasali su svi članovi Nadzornog odbora.

Igma je lani ostvarila 62,7 milijuna kuna prihoda, što je osam posto više nego godinu ranije. Dobit je iznosila 2,8 milijuna kuna i bila je veća za 87 posto nego preklani.

U Igmi trenutačno radi oko 150 ljudi, odnosno sedam posto više nego prije godinu dana. Tvrtka je u sastavu posrnulog Našicecementa koje je završilo u postupku predstečajne nagodbe.


Tagovi: ALOJZIJE GREGUR IGMA NAšICECEMENT šLJUNAK

NEDAVNO OBJAVLJENO