Poznata tvrtka digla plaće za 20% i otkriva: U kolovozu ide nova povišica

Objavljeno, 26. kolovoza 2022. Vijesti
# Foto: PPD / Čelni ljudi plinskog diva: Antonija Glavaš, Pavao Vujnovac, Gordana Jukić, Damir Spudić i Ivana Ivančić
AUTOR
Redakcijski tekst

Cijene divljaju, inflacija je izvan kontrole, troškovi života su sve veći. No, što je s plaćama radnika, prate li i one stopu inflacije, barem okvirno?

Na to pitanje pokušala je odgovoriti RTL Potraga koja je 50 poznatih hrvatskih kompanija pitala jesu li i za koliko povećavali plaće svojim zaposlenicima.

Plaće bi bar trebale pratiti tu stopu inflacije, slaže se i Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine. No, u stvarnosti to nije tako jer je “utrka u startu izgubljena za 100.000 radnika u maloprodaji.

“Mi danas imamo da prodavači u dućanima rade za 4300 kuna neto, što je izuzetno malo i oni su umjetnici preživljavanja”, kazala je Štulić za RTL.

Najveći lanac drogerija dm, koji je ujedno i najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj, odgovorio je kako su u siječnju povećali bruto plaće u prosjeku za 3,5 posto. Drugo povećanje plaća bilo je u lipnju za 4,5 posto.

Pliva bez povećanja

U Podravki pak navode kako je prosječna plaća radnicima u pogonima u godinu dana porasla za 14 posto, što je više od prosjeka Hrvatske. Radnici pak ističu, jedno je prosjek tvrtke, drugo je realnost na njihovim platnim listama, navodi RTL Potraga.

U ENNA grupi hrvatskog pliskog kralja Pavla Vujnovca odgovorili su kako je “kumulativno prosječno povećanje plaće zbog inflacije u ovoj godini čak 20 posto. Oko 700 radnika te grupacije drugo će povećanje osjetiti već na plaći za kolovoz, otkrivaju.

U farmaceutskoj industriji na RTL-ovo pitanje odgovorila na je Pliva koja je otkrila da početkom svake godine prilikom godišnjih korekcija plaća uzima u obzir promjene troškova života.

“S obzirom da su cijene lijekova na recept strogo regulirane i ne mogu se mijenjati usprkos povećanju troškova, moramo voditi računa o stabilizaciji poslovanja koje je pod velikim pritiskom”, poručili su iz Plive, a to znači da povećanja plaća – nema.


Tagovi: ENNA GRUPA INFLACIJA PAVAO VUJNOVAC PLAćE PODRAVKA RADNICI RTL TRGOVINA

NEDAVNO OBJAVLJENO