PPD ruskog igrača Pavla Vujnovca upravo je postao najveća hrvatska tvrtka

Objavljeno, 30. travnja 2022. Vijesti
# Foto: PPD / Čelni ljudi plinskog diva: Antonija Glavaš, Pavao Vujnovac, Gordana Jukić, Damir Spudić i Ivana Ivančić
AUTOR
Redakcijski tekst

Tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD) hrvatskoga plinskog kralja i ruskog igrača Pavla Vujnovca postala je najveća kompanija u Hrvatskoj prema ostvarenim prihodima.

PPD je lani imao 20,9 milijardi kuna poslovnih prihoda, što je rast od čak 116 u odnosu na godinu ranije. Istodobno, neto dobit osjetno je pala i iznosila je 261 milijun kuna.

Dosad su najveće hrvatske kompanije bile INA i Koznum plus, obje s preko 10 milijardi kuna godišnjega prihoda. Vukovarski PPD je predlani imao blizu 10 milijardi kuna i bio je treći najveći u zemlji.

“Tijekom prošle godine cijena plina ekstremno je rasla. Početkom 2021. prosječna cijena plina na plinskim burzama iznosila je oko 19 eura po megavatsatu, dok je tijekom prosinca bila u prosjeku 112 eura uz dosegnuti maksimum od 184 eura.

Uslijed iznimnog rasta cijena, PPD je uložio značajno veća sredstva za poslovanje i skladištenje plina, kako bi osigurao isporuke kupcima. Samo u Hrvatskoj PPD je za skladištenje plina lani morao uložiti 408 milijuna, što je četiri puta više nego predlani, kad je vrijednost robe u skladištu iznosila 110 milijuna kuna”, upozoravaju u PPD-u.

Uz rast cijena plina na europskom i globalnom tržištu, ogroman rast prihoda PPD-a rezultat je razvoja poslovanja na LNG tržištu te iznimnog rasta prodaje plina na drugim europskim tržištima. 

“Iz tog razloga, konsolidirani financijski podaci cijele PPD grupe, koja obuhvaća i PPD-ove tvrtke u inozemstvu, bit će još i veći“, najavljuju u Vujnovčevoj kompaniji.

Inače, PPD ima ekskluzivan višegodišnji ugovor s ruskim Gazpromom koji mu omogućava povlaštenu cijenu plina i snažnu poziciju na hrvatskom energetskom tržištu.


Tagovi: 2021 NAJVEćA TVRTKA PAVAO VUJNOVAC PPD

NEDAVNO OBJAVLJENO