Poznata tvrtka digla plaće za 100 eura, za srpanj najavljuje novu povišicu

Objavljeno, 27. ožujka 2023. Financijer
# Foto: GRAD KOPRIVNICA / Veleposlanik Danske i direktor koprivničkog Hartmanna Dario Šumiga
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznata koprivnička kompanija ostvarila je lani 47 milijuna eura prihoda, što je čak 62 posto više nego prethodne godine.

Otkrio je to Dario Šumiga, direktor tvornice za proizvodnju podložaka za jaja Hartmann koja je u vlasništvu istoimenog danskog diva, u razgovoru za tjednik Glas Podravine.

No, profitna stopa uglavnom je ista, a rast prihoda posljedica je inflacije i dizana cijena proizvoda. Hartmann je pretprošle godine poslovao s dobiti od oko 15 milijuna kuna neto.

Šumiga ističe kako su početkom prošle godine osnovicu plaće digli za 3,5 posto, u listopadu za još 3 posto te u siječnju ove godine za 4 posto. Ukupno, dakle, za 10,5 posto u godinu dana.

“U planu je plaću podizati i sredinom godine, zasad za 2 posto, a možda i više, ovisno o poslovanju. Podigli smo i neporezna davanja. Uskrsnica je sad 132 eura, regres 265 eura, božićnica 265 eura, dar u naravi 80 eura”, navodi direktor koprivničkog Hartmanna.

U Hartmannu je lani radilo oko 280 radnika, a prosječna neto plaća svih zaposlenih u tvrtki predlani je iznosila oko tisuću eura. Od ove je godine, ugrubo, nakon svih povišica oko 100 eura viša.

Čelnik tvtke govorio je i problemu s kvalitetnim radnicima koje teško nalaze na burzi te otkrio razmišljaju li zbog toga o stranim radnicama.

“Nisam tome nekako sklon, osim možda u krajnjoj nuždi. Nadam se da još ima domaćih ljudi koji su voljni raditi u stabilnom poduzeću s dobrim primanjima”, zaključuje Šumiga.

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju Glasa Podravine i Prigorja od petka.


Tagovi: DARIO šUMIGA HARTMANN PLAćA

NEDAVNO OBJAVLJENO