NEMA TONSKOG ZAPISA SJEDNICE

Povjerenstvo: Lacković se trebao izuzeti od glasanja za unaprjeđenje suca

Objavljeno, 23. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: Grad Đurđevac (Lacković s počasnim građaninom Đurđevca Bandićem)
AUTOR
Redakcijski tekst

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije uspjelo doznati je li Bandićev saborski zastupnik Željko Lacković na sjednici Državnog sudbenog vijeća glasovao za unaprjeđenje koprivničkog suca koji je njegovoj supruzi u sporu protiv Podravskog lista dosudio 40.000 kuna.

Postupak Povjerenstvo je pokrenulo prije nekoliko mjeseci, ali odluke o tome je li Lacković kao član DSV-a tada bio u sukobu interesa još nema. No, u ponedjeljak je objavljena formalna odluka o pokretanju postupka iz koje je vidljivo da DSV Povjerenstvu nije dostavio tražene informacije.

“Iz dostavljenog zapisnika nije vidljivo koliko je članova DSV-a glasovalo za kandidata s obzirom da je taj podatak skriven kao tajan, već je samo konstatirano da je Alen Golub na toj sjednici imenovan sucem Županijskog suda u Bjelovaru. Na dodatni zahtjev Povjerenstva, DSV je dostavio očitovanje u kojem se navodi da ne posjeduju audiozapis sjednice s obzirom da nema tehničkih mogućnosti za zvučno praćenje sjednica”, navode u odluci Povjerenstva koju potpisuje predsjednica Nataša Novaković.

Lacković je pak nakon sporne sjednice DSV-a bio izjavio kako će dati ostavku u DSV-u ako se utvrdi da je bio u sukobu interesa.

“Ako se kroz rad Povjerenstva i odlučivanje koje će uslijediti pronađe bilo kakav propust mojeg rada u DSV-u vezanom za izbor sudaca Županijskog suda u Bjelovaru, odstupit ću s te funkcije i tražiti svoje razrješenje od Hrvatskog sabora”, izjavio je Lacković.

Povjerenstvo u odluci o pokretanju postupka smatra kako se “mogao stvoriti dojam da je Lacković, kao član DSV-a bio nepristran s obzirom da je sudac Golub prethodno, i to u trenutku u kojem je već bio kandidat za suca Županijskog suda, donio presudu kojom je dosudio odštetu u visini od 40.0000 kn u korist supruge dužnosnika.”

“Lacković je morao voditi računa o dojmu koji svojim postupanjem ostavlja te se za otklanjanje sumnje da je koristio javnu dužnost za probitak suca koji je donio presudu u korist njegove supruge, kao i za zaštitu vlastite vjerodostojnosti te očuvanja povjerenja građana u nositelje javnih dužnosti, trebao izuzeti od odlučivanja o imenovanju Goluba županijskim sucem. Iz svega proizlazi mogućnost da je Lacković sudjelovanjem u odlučivanju o njegovu imenovanju povrijedio načela obnašanja javnih dužnosti”, zaključuje Povjerenstvo.

Odluku o tome je li Lacković na toj sjednici DSV-a bio u sukobu interesa ili nije Povjerenstvo će donijeti na jednoj od idućih sjednica.


Tagovi: ALEN GOLUB DSV POVJERENSTVO ZELJKO LACKOVIC

NEDAVNO OBJAVLJENO