POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA

Ide postupak protiv Lackovića zbog suca koji je njegovoj ženi dosudio odštetu

Objavljeno, 16. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Željko Lacković
AUTOR
Robert Mihaljević

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv saborskog zastupnika i člana Državnog sudbenog vijeća Željka Lackovića zbog njegove uloge u imenovanju koprivničkog općinskog suca Alena Goluba sucem Županijskog suda u Bjelovaru.

Kako su nam danas objasnili u Povjerenstvu, postupak je pokrenut zbog moguće povrede načela djelovanja koja “proizlazi iz njegova sudjelovanja kao člana DSV-a u odlučivanju o imenovanju Alena Goluba za suca Županijskog suda u Bjelovaru, koji je prethodno donio presudu kojom je Lackovićevoj supruzi priznata odšteta u iznosu od 40.000 kuna, čime je mogao narušiti vlastitu vjerodostojnost i nepristranost”.

Sudac Alen Golub, inače, postao je poznat nakon što je Lackovićevoj supruzi nepravomoćno dosudio 40.000 kuna za duševne boli, što je najveća odšteta u povijesti Podravskog lista. Odšteta joj je dosuđena zbog naslova “Kad je drugi nisu htjeli” iznad kratke Lackovićeve izjave da se njegova supruga javljala na mnogo natječaja u županiji, ali nitko je nije pozvao na razgovor. Kasnije je zaposlena u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu, gradu u kojem Lacković drži sve konce. On je čelnik Gradskog vijeća u kojem njegova lista drži većinu, a gradonačelnik Hrvoje Janči njegov je kadar.

Državno sudbeno vijeće odgovorilo je kako Željko Lacković kao član tog tijela uoči sjednice na kojoj je Golub imenovan županijskim sucem nije zatražio izuzeće od glasanja. Člankom 42. stavak 2 Zakona o DSV-u nabrojeni su razlozi za izuzeće člana DSV-a, a riječ je uglavnom o obiteljskim vezama i srodnim odnosima. No, stavkom 4 istog članka određeno je da je član DSV-a dužan obavijestiti Vijeće odmah i bez odgode ako postoje neke druge okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristranost. Lacković, dakle, to nije učinio.

“Ako se kroz rad Povjerenstva i odlučivanje koje će uslijediti pronađe bilo kakav propust mojeg rada u Državnom sudbenom vijeću vezanom za izbor sudaca Županijskog sudaca u Bjelovaru, odstupit ću s te funkcije i tražiti svoje razrješenje od Hrvatskog sabora” izjavio je nakon sporne sjednice DSV-a Željko Lacković za portal prigorski.hr.

Povjerenstvo će idućih mjeseci pribaviti sve dokumente i očitovanja svih aktera tog slučaja, nakon čega će donijeti odluku je li se Željko Lacković ogriješio o svoju dužnost člana Državnog sudbenog vijeća ili nije.


Tagovi: ALEN GOLUB DSV SUKOB INTERESA ZELJKO LACKOVIC

NEDAVNO OBJAVLJENO