OD TRAVNJA POTPUNA LIBERALIZACIJA

Potresi na tržištu plina: njemački EON izgubio većinu kupaca u Hrvatskoj

Objavljeno, 14. prosinca 2020. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Kotlovnice tvrtke Koprivnica plin
AUTOR
Robert Mihaljević

Potres na tržištu opskrbe plinom nakon provedenog javnog natječaja za odabir opskrbljivača koji će plin idućih godina prodavati građanima.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera) provela je javni natječaj za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024. godine na području cijele Hrvatske.

Nakon otvaranja i evaluacije svih ponuda, Hera je na sjednici u petak donijela odluke o plinskim tvrtkama koje će iduće četiri godine prodavati plin kućastvima diljem Hrvatske.

Prema tim odlukama, tvrtka EON plin u vlasništvu njemačkog energetskog diva doživjela je pravi potop. Izgubili su opskrbu kućanstava na oba domicilna područja na kojima su vlasnici distribucijskih tvrtki Koprivnica plin i Montcogim plinara (Sveta Nedjelja, Sisak, Karlovac, Jastrebarsko).

IZGUBILI SU I PODRAVKU

Oba distribucijska područja preotela im je Gradska plinara Zagreb (GPZ) koja je na natječaju ponudila najnižu cijenu. I ne samo to: EON plin na području Koprivnice bio je tek treći jer je povoljniju cijenu za građane ponudila i tvrtka Međimurje plin.

GPZ je u Koprivnici ponudio cijenu od 0,0524 kune po kilovatsatu, Međimurje plin 0,0556 kuna, a EON plin 0,0590 kuna. EON je, dakle, bio oko 12 posto skuplji od GPZ-a.

EON, odnosno prijašnji RWE, prije tri je godine u Koprivnici preuzeo tvrtke Koprivnica opskrba i Koprivnica plin. Tvrtka KC plin je distrubuter (vlasnik plinskih cijevi i monopolist), pa njegovo poslovanje nije ugroženo. No, upitan je ostanak djelatnosti Koprivnica opskrbe.

U listopadu ove godine Koprivnica opskrba je doživjela prvi veliki udarac izgubivši posao prodaje plina najvećem kupcu Podravki. Na pozivnom nadmetanju pobijedila ih je tvrtka Međimurje plin.

Gradska plinara Zagreb pobijedila je i na nadmetanju za distribucijsko područje Radnik-plina u Križevcima. Tamo je na natječaju križevačka tvrtka u vlasništvu građevinske grupacije Radnik bila treća, iza GPZ-a i EON plina.

Njemački RWE preuzeo biznis plina u Koprivnici
RWE i čelnici Koprivnice na potpisivanju ugovora o preuzimanju plinskog biznisa

VARAŽDINCI SE OBRANILI

Tvrtki EON plin slaba je utjeha što je pobijedila na natječaju za opskrbu građana Đurđevca i okolice. Tamo su pobijedili zbog činjenice da gradsko poduzeće Komunalije plin iz Đurđevca nije predalo potpunu dokumentaciju pa ponuda uopće nije razmatrana.

Varaždinski Termoplin uspio je ‘obraniti’ svoje distribucijsko područje te će i iduće četiri godine kućanstva Varaždina i okolice opskrbljvati plinom. Njihova ponuda bila je povoljnija od one tvrtke EON plin.

Međimurje plin također će i dalje opskrbljivati kućanstva na području te županije. Oni su se jedini javili na natječaj Hrvatske enegretske regulatorne agencije. Osim toga, bili su najpovoljniji i na distribucijskom području Gradske plinare Krapina.

Posao opskrbe plinom kućanstava od 1. travnja iduće godine do 30. rujna 2024. godine na području Bjelovara dobila je Gradska plinara Zagreb kao najpovoljniji ponuditelj.

BITKA ZA SVAKOG KUPCA

Tržište plina od travnja iduće godine potpuno se liberalizira, što će krajnjim kupcima, kućanstvima, donijeti benefite jer bi zbog nadmetanja tvrtki trebali imati povoljniju cijenu.

S druge strane, građani uvijek mogu pojedinačno sklapati ugovore s opskrbljivačem koji im ponudi najpovoljniju cijenu. Tako i Koprivnica opskrba, premda je na natječaju izgubila, ima takve pojedinačne ugovore s dijelom kućanstava u Koprivnici i okolici.

No, većinu kupaca koji nisu potpisali takve ugovore sad im je preuzela Gradska plinara Zagreb. To pak ne znači da kućanstva i nakon travnja iduće godine ne mogu odabrati od koga će kupovati plin. Bit će, dakle, zanimljivo pratiti i tu bitku.

Liberalizacija, nema nikakve sumnje, dodatno će ‘skresati’ profit manjim opskrbljivačima koji cijenom moraju konkurirati velikima. Osjetit će to na vlastitoj koži i Termoplin i Međimurje plin čija profitabilnost već ozbiljno trpi zbog velike konkurencije.


Tagovi: EON GRADSKA PLINARA ZAGREB LIBERALIZACIJA PLIN

NEDAVNO OBJAVLJENO