KOPRIVNICA IZGUBILA NAJVEĆEG KUPCA

OTKRIVAMO Podravka će od 1. listopada plin kupovati od – Međimuraca

Objavljeno, 08. rujna 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Kotlovnice tvrtke Koprivnica plin
AUTOR
Robert Mihaljević

Plinske tvrtke u Koprivnici ostvarile su pad prihoda u prvih šest mjeseci ove godine zbog epidemije koronavirusa i ‘zaključavanja’ dijela gospodarskih djelatnosti.

Riječ je o tvrtkama Koprivnica opskrba i Koprivnica plin koje su u vlasništvu njemačkog energetskog diva EON-a. Opskrba je tako imala šestomjesečni pad prodaje od 8,2 posto, a plinski distributer KC plin oko tri posto.

No, vodstva obje tvrtke otkrivaju kako su i u prvome polugodištu poslovali s dobiti. Pozitivan rezultat očekuju i do kraja godine.

Ipak, Koprivnica opskrba mogla bi imati osjetniji pad prihoda s obzirom da su u žestokoj bitki za svakoga kupca izgubili najvećega – Podravku.

Kako ovaj tjedan doznajemo iz koprivničke prehrambene kompanije, plin će Podravki u novoj sezoni grijanja, od 1. listopada, prodavati tvrtka Međimurje plin. I tako sve do rujna iduće godine.

Velika konkurencija

Međimurci su, prema našim informacijama, bili najpovoljniji na Podravkinu natječaju, pa će prvi put u povijesti Podravka plin kupovati od tvrtke izvan Koprivnice.

Koprivnica opskrba lani je ostvarila 87,2 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je gotovo 12 posto više nego godinu ranije. No, dobit je zbog velike konkurencije i pritisaka kupaca na cijenu plina iznosila tek milijun kuna.

Koprivnica plin stoji osjetno bolje jer je riječ o monopolistu na tržištu s obzirom da je vlasnik svih plinovoda na koprivničkome području. Oni su lani imali 19,3 milijuna kuna prihoda, odnosno čak 36 posto više nego preklani.

Dobit KC plina istodobno je iznosila 3,8 milijuna kuna i bila je za 19 posto veća nego tijekom 2018. godine.

U veljači 2017. njemački div kupio je od Komunalca po 75 posto udjela u koprivničkim plinskim tvrtkama. Lani u prosincu preuzeli su i preostalih 25 posto pa su danas stopostotni vlasnici.


Tagovi: KOPRIVNICA PLIN MEđIMURJE PLIN PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO