Podravkini radnici sve su stariji i sve se teže ozljeđuju na radnome mjestu

Objavljeno, 19. svibnja 2022. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Uređuje se upravna zgrada kompanije u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Prehrambena kompanija Podravka (bez drugih tvrtki koje ima u vlasništvu) potkraj prošle godine imala je ukupno 3185 radnika, što je za 30-ak više nego potkraj prosinca predlani.

Premda se oduvijek govorilo kako je koprivnička Podravka tvrtka kojom brojčano dominiraju žene, pokazalo se kako to ipak nije slučaj. Žena je danas u Podravki tek 46 posto, što znači da muškaraca ima otprilike 240 više.

No, Podravka je i kompanija čiji radni kontigent sve više stari. Prosječna dob zaposlenika, naime, ovog je časa 48, što je za dvije godine više nego tijekom pretprošle godine. Zbog toga sve veći problem postaju i teže ozljede na radu.

Lani je tako zbog ozljeda na radu u Podravki izgubljeno ukupno oko 16.000 radnih sati, što je gotovo dvostruko više nego predlani. To je otprilike čak 2000 radnih dana, ako pretpostavimo da svaki radni dan traje osam sati.

Lani su na radu ozlijeđena 53 radnika, što je manje nego godinu ranije kad ih je ozlijeđeno 57. No, značajno je veća stopa teških ozljeda koja je tijekom prošle godine iznosila 2,1 za razliku od godinu ranije kad je ta stopa bila 1,7.

Kako smo doznali, od ukupno 3185 radnika Podravke sindikalno je angažirano 56 posto, što znači da je 1780 zaposlenih učlanjeno u neki od četiri sindikata. Otprilike polovica tog broja učlanjeno je u PPDIV, a potom slijede Nezavisni sindikat, Sinpod i Novi sindikat koji je u tvrtki nedavno osnovao podružnicu.


Tagovi: OZLJEDE NA RADU PODRAVKA RADNICI ZAPOSLENI

NEDAVNO OBJAVLJENO