U DVIJE GODINE 67 POSTO VIŠE SMRTI

Šokantan izvještaj: sve više radnika u Hrvatskoj umire na radnom mjestu

Objavljeno, 08. siječnja 2022. Vijesti
# Foto: VATROGASCI / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Broj umrlih na radnim mjestima diljem Hrvatske povećan je za čak 67 posto u samo dvije godine, pokazuju posljednji izvještaji sindikalnih analitičara.

U izvještaju se tako navodi kako je 2018. godine utvrđena smrt za 44 osobe na radnome mjestu (20 zbog bolesti). Tijekom 2019. godine na poslu su preminula 53 radnika i radnice (16 zbog bolesti), a godinu kasnije, tijekom 2020., na radnom su mjestu umrla čak 72 zaposlenika (32 zbog bolesti).

Dakle, u samo dvije godine broj umrlih od posljedica ozljeda i stradavanja na radnom mjestu povećan je za 67 posto – s 24 na 40 smrti.

U sindikatu PPDV-a, primjerice, upozoravaju na slučaj smrti radnika u prostorijama poslodavca na području Rijeke, za što su optuženi direktor i voditelj zaštite na radu. Tereti ih se da radnika nisu uputili na pregled specijalisti medicine rada te je preminuo na radnom mjestu zbog teških fizičkih poslova koje zbog svojeg zdrastvenog stanja nije smio obavljati.

Država ništa ne poduzima

Na problem trenda rasta broja radnika s akutnim ili kroničnim bolestima u prostorijama poslodavaca te teškim ozljedama i smrtnim ishodima u svojem izvješću upozorio je Inspektorat rada te zatražio od ministarstava nadležnih za rad i zdravlje da poduzmu mjere za smanjenje ovih pojava.

“Prema dostupnim informacijama, reakcija je izostala. Istodobno, proteklo je već 7,5 godina, a izostalo je donošenje jednog od najvažnijih akata, Pravilnika o najmanjem broju sati koje specijalist medicine rada mora provesti na mjestu rada, a dodatno se otvora i pitanje raspoloživih kadrova u tom području”, upozoravaju u granskom sindikatu PPDIV-u.

Zaključuju kako bi hrvatske institucije nadležne za zdravlje i zaštitu na radu trebale istražiti uzroke smrtnih slučajeva na radu kako bi se mogle poduzeti preventivne mjere. Osim toga, ostaje i dalje obveza donijeti Nacionalni program zaštite na radu koji još nije usvojen, premda to Zakon o radu nalaže.


Tagovi: INSPEKTORI RADA RADNO MJESTO SINDIKAT SMRT NA RADU UMRLI UMRLI NA RADNOM MJESTU

NEDAVNO OBJAVLJENO