Podravkina tvrtka u velikim problemima: gubici se popeli na 70 milijuna kuna!

Objavljeno, 17. svibnja 2022. Financijer
# Foto: MIRNA / Rovinjska Mirna ima ozbiljnih problema
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravkina tvornica za preradu ribe Mirna iz Rovinja ostvarila je prošle godine 75 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je pad od 12 posto u odnosu na godinu ranije.

Gubitak je pritom iznosio čak 18,3 milijuna kuna i bio je veći za oko 7 milijuna kuna u usporedbi s pretprošlom godinom. Ako se lanjsko poslovanje usporedi s pretpandemijskom 2019. godinom, situacija je još poraznija: prihodi su u dvije godine pali oko 30 posto, a gubitak je veći za 14 milijuna kuna.

U tri je godine, tako, Mirna akumulirala ukupan gubitak od 33 milijuna kuna, pa su se cjelokupni gubici iz svih ranijih godina do danas popeli na vrtoglavih 70-ak milijuna kuna.

Prodaja nekretnina

Gubici su odavno pojeli temeljni kapital Mirne koji je sad u minusu od desetak milijuna kuna. No, to nije stvarna slika vrijednosti rovinjske kompanije koja posjeduje čak 60.000 kvadrata zemljišta neposredno uz more.

Ukupna vrijednost materijalne imovine Mirne (zemljišta, građevine, oprema, investicije) danas iznosi oko 350 milijuna kuna. Prema neslužbenim procjenama, samo tvrtkine nekretnine na rovinjskoj obali vrijede više od tog iznosa.

Inače, Mirna je osnovana 1877. godine, u vrijeme kada je Rovinj bio najveći i najrazvijeniji istarski grad i glavni pomorski centar

Zbog toga se i u koprivničkoj kompaniji sve glasnije razmišlja o prodaji tih nekretnina i preseljenju pogona na drugu lokaciju. No, zasad nema nikakve jasne odluke o tome. U Mirni je danas zaposleno oko 220 radnika čije su prosječne neto plaće otprilike 6800 kuna mjesečno.

Na čelu tvrtke je iskusni Podravkin menadžer Velimir Vrhovski za kojeg se u kompanijskim kuloarima već mjesecima govori kako bi mogao biti smijenjen zbog loših poslovnih rezultata tvrtke. No, on je i dalje na svojoj funkciji.

Šapina spašava Vrhovskog

Leđa mu zasad drži dopredsjednica Nadzornog odbora Ljiljana Šapina, inače članica uprave Podravke, te predsjednica NO-a Ivana Širić. Treći član NO-a je predstavnik radnika Evelino Marić. No, kako god bilo, ključnu odluku o Vrhovskom, ali i sudbini Mirne donijet će šefica Podravke Martina Dalić.

Inače, Mirna je osnovana daleke 1877. godine, u vrijeme kada je Rovinj bio najveći i najrazvijeniji istarski grad i glavni pomorski centar, dok je ribarstvo bilo jedan od glavnih izvora egzistencije lokalnom stanovništvu.

Također, Mirna je i dio povijesti svjetske industrije ribljih konzervi i jedna od prvih takve namjene u svijetu, tumače u rovinjskoj kompaniji.

Početak razvoja riboprerađivačke djelatnosti u Rovinju vezuje se uz parišku tvrtku “Societe Generale Francaise de Conserves alimentaires” i 1877. godinu kada su proizvedene prve konzerve sterilizirane toplinom, kažu u Mirni.


Tagovi: 2021 GUBITAK MIRNA ROVINJ PODRAVKA RIBA VELIMIR VRHOVSKI

NEDAVNO OBJAVLJENO