Počeli pregovori o plaćama u Podravki. Sindikati neugodno iznenađeni

Objavljeno, 08. listopada 2022. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Martina Dalić obišla novu liniju u tvornici
AUTOR
Robert Mihaljević

Sindikati i menadžeri Podravke počeli su pregovore o izmjenama kolektivnih ugovora koje bi trebale dovesti do povećanja materijalnih prava zaposlenih.

U radničkom pregovaračkom timu su predstavnici triju Podravkinih sindikata, ali i čelnik najvećeg, PPDIV-a, Denis Paradiš. Na čelu Podravkina tima je direktorica ljudskih resursa Moira Homan, a tu je i direktor proizvodnje Branimir Perković.

No, prvi put u povijesti pregovaranja o radničkim primanjima u Podravkinu timu nema nikog iz uprave kompanije. Sindikati su, kako neslužbeno doznajemo, očekivali barem člana uprave za financije Davora Doku, pa su nezadovoljni takvim početkom iznimno vžanih pregovora.

“Uvijek je bio netko iz uprave u timu. Ovo je neozbiljno i vjerojatno govori o tome što poslodavac misli o našim prijedlozima”, rekla nam je Podravkina sindikalistica.

Sindikati, među ostalim, traže 20-postotno povećanje bruto plaća za radnike, i to od 1. siječnja. U prvih šest mjeseci ove godine u Podravki d.d. radilo je u prosjeku 3245 ljudi čija je prosječna bruto plaća iznosila oko 11.470 kuna.

Povećanje od 20-ak posto znači da bi bruto plaće u prosjeku bile veće za oko 2300 kuna! Primanja bi u neto iznosu pak bila veća, ugrubo, za oko 1300 kuna. Prema tom prijedlogu, čini se kako Podravkini sindikati ciljaju na povećanje plaća za otprilike 1000 kuna neto.

Za matičnu tvrtku Podravka d.d. sindikalni prijedlog znači povećanje mase plaća za otprilike 80 milijuna kuna na godišnjoj razini. Uprava kompanije na to će teško moći pristati zbog svih izazova s kojima se tvrtka suočava zbog enormnog rasta cijena energenata, sirovina i materijala te količinskog pada prodaje.


Tagovi: PLAćE PODRAVKA PREGOVORI SINDIKATI

NEDAVNO OBJAVLJENO