Sindikati traže od uprave Podravke povišicu od 2300 kuna!

Objavljeno, 07. rujna 2022. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Tvornica u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravkini sindikati zatražili su od Uprave 20 posto veće plaće i rast neoporezivog dijela primanja. Očekuje se odgovor poslodavca i početak pregovora.

Kako je regionalni povjerenik sindikata PPDIV-a Davor Vrbek otkrio Glasu Podravine, riječ je o zajedničkom prijedlogu tri sindikata koji djeluju u kompaniji. Prijedlog je poslan u ponedjeljak, a Uprava ima rok od dva tjedan da odgovori.

Sindikat želi da se pregovarački timovi sastanu između 19. i 23. rujna te da se potom sastaju svakih tjedan dana. Ako se usvoji povećanje materijalnih prava radnika, primjenjivalo bi se od 1. siječnja iduće godine.

Sindikati drže kako su njihovi zahtjevi realni i opravdani jer je inflacija ogromna, a poseban udar očekuje se najesen, kad bi cijena energenata mogla drastično narasti.

Izračunali smo i koliko je zapravo ‘težak’ prijedlog Podravkinih sindikata. U prvih šest mjeseci ove godine u Podravki d.d. radilo je u prosjeku 3245 ljudi čija je prosječna bruto plaća iznosila oko 11.470 kuna.

Povećanje od 20-ak posto znači da bi bruto plaće u prosjeku bile veće za oko 2300 kuna! Primanja bi u neto iznosu pak bila veća, ugrubo, za oko 1300 kuna. Prema tom prijedlogu, čini se kako Podravkini sindikati ciljaju na povećanje plaća za otprilike 1000 kuna neto.

U prvih šest mjeseci lani prosječna bruto plaća u Podravki d.d. iznosila je oko 10.800 kuna. Danas je ona otprilike sedam posto veća.

Istodobno, ove je godine prosječna neto plaća u Podravki d.d. iznosila oko 6140 kuna, što je oko 170 kuna više nego u prvih šest mjeseci lani kad je u matičnoj tvrtki u prosjeku radilo 3227 ljudi. Riječ je o prosječnom povećanju neto plaće od otprilike 3 posto.


Tagovi: PLAćE PODRAVKA PPDIV PREGOVORI SINDIKATI VEćE PLAćE

NEDAVNO OBJAVLJENO