Otkrili smo tko stoji iza više tvrtki na Malti koje kontroliraju Fortenovu

Objavljeno, 20. svibnja 2023. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / Fabris Peruško ima glavobolje zbog ovog papira koji ga podsjeća na obvezu isplate duga dobavljačima
AUTOR
Robert Mihaljević

Na adrese više investitora – fondova i kompanija – ovih je dana stigao poziv Fortenove za iskaz interesa za kupnju kompanije bremenite problemima.

Naš dobro upućen izvor iz Fortenove otkriva kako je poziv upućen na najmanje tri kompanije, ali nije poznato hoće li se na koncu svi doista i javiti te iskazati interes za preuzimanjem financijski posrnulog carstva.

U međuvremenu je ‘procurio’ i deal koji je Fortenova dogovorila s američkim fondom HPS Investments o reprogramu oko 1,1 milijardi eura vrijednih obveznica. Fortenova će dobiti novi rok od godinu dana da ih vrati, ali uz mnogo nepovoljnije uvjete nego dosad.

Granični dug

Riječ je o obveznicama koje je Fortenova izdala početkom rujna 2019. u iznosu od oko 1,16 milijardi eura s rokom od četiri godine uz kamatnu stopu od 7,3 posto plus šestomjesečni euribor. Obveznice je izdao američki fond HPS u suradnji s ruskom VTB bankom.

Nova je kamata, kako smo doznali, čak 14 posto! No, dogovoreno je da će Fortenova od rujna do najkasnije kraja 2024. formalno imati iste uvjete kao i dosad (kamata od 7,3 posto plus euribor), ali će morati jednokratno platiti razliku koja iznosi najmanje 70 milijuna eura.

Osim toga, Fortenova mora dobavljačima isplatiti 71,4 milijuna eura tzv. graničnog duga plus kamate od 2017. godine. Nagodbom u postupku izvanredne uprave Agrokora utvrđeno je da se dobavljačima najkasnije do kraja 2022. isplati cijeli iznos graničnog duga s kamatama ako godišnja operativna dobit Konzuma bude iznad 38,8 milijuna eura.

Na današnji dan, dakle, postoji bezuvjetna obveza Fortenove prema svim dobavljačima u iznosu od 71,4 milijuna eura plus kamate. Ovog trena je to više od 100 milijuna eura. Uz jednokratnu uplatu HPS-u za reprogam duga, ukupno je to čak 170 milijuna eura koji će se morati isplatiti najkasnije u rujnu.

Prodaja Pevexa

Proteklih tjedana sve se glasnije govori kako bi se u proces preuzimanja vlasničkih udjela u Fortenovi mogao uključiti i hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac, koji danas zapravo kontrolira cijelu kompaniju nakon što su udjeli ruskih banaka zamrznuti zbog sankcija.

Vujnovac je u procesu prodaje Pevexa i Dalekovoda, a Petrokemiju je već prodao. Naši izvori iz investitorskih krugova navode kako bi u tim operacijama mogao prikupiti do 350 milijuna eura, za koliko bi onda navodno preuzeo udjel u tvrtki Fortenova group MidCo, nizozemskoj kompaniji koja je vlasnica Fortenova grupe.

Pavao Vujnovac, PPD

Hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac / Foto: ARHIV

U strukturi vlasnika Fortenove najznačajniji udjel ima SBK Art, odnosno društvo-kći Sberbanke u visini od 42,51 posto. Ruska VTB banka raspolaže sa 7,39 posto, a najznačajniji pojedinačni udjel nakon SBK-a ima Open Pass Limited s Malte u visini od 28,19 posto. Preostalih 21,91 posto drži više od 700 pojedinačnih imatelja s manje od 2 posto udjela.

Tvrtku Open Pass Limited sa sjedištem na Malti pak kontrolira Pavao Vujnovac s partnerima. Doznali smo i kompliciranu vlasničku strukturu te malteške tvrtke. Open Pass Ltd, naime, u 100-postotnom je vlasništvu tvrtke Gain Aliance 5 Ltd, također s Malte.

Odlučujući glas

U toj tvrtki Gain Aliance 5 vlasnik udjela od 70 posto je tvrtka Open Solutions Ltd Malta, čiji je osnivač i jedini imatelj udjela Pavao Vujnovac. Njegov poslovni partner Josip Jurčević drži 20 posto udjela u Gain Alianceu, a glavni financijaš Vujnovčeva poslovnog carstva Damir Spudić deset posto.

Kad bi se to pretvorilo u udjele u Fortenovi, ispada kako Vujnovac drži 19,73 posto, Jurčević 5,64 posto, a Spudić 2,82 posto. Taj trojac kontrolira Fortenovu i odlučuje o njezinoj sudbini, a moguće je da još ojača vlasničke pakete nakon procesa prodaje.

Open Pass sa svojih 28,19 posto glasova, sve dok sankcije traju, de facto ima odlučujući glas u skupštini imatelja vlasničkih prava, s obzirom da je teško očekivati kako bi većina od preostalih 700 vlasnika s udjelima manjima od 2 posto uopće sudjelovala na skupštini.

Ipak valja imati na umu kako se i dalje ne predaje arapski šeik Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji tvrdi kako je 31. listopada lani stekao 100 posto udjela u Sberbankovoj tvrtki SBK Art koja ima 42,5 posto vlasništva u Fortenovi i trenutačno je pod sankcijama.

U svakom slučaju, napeti triler zvan Fortenova i dalje traje, a ishod je prilično neizvjesan.


Tagovi: FORTENOVA PAVAO VUJNOVAC PRODAJA

NEDAVNO OBJAVLJENO