Opasni hripavac se širi Hrvatskom. Ove županije moraju biti posebno zabrinute

Objavljeno, 23. listopada 2023. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Opasna dječja zarazna bolest nakon Splita pojavila se i u Zagrebu: kod troje učenika osnovne škole već je potvrđen hripavac, a zaraženo je i nekoliko njihovih kontakata.

Cijeli je razred na terapiji antibioticima, a ulaskom u kolektiv prijeti opasnost od ubrzanog širenja, upozorava dječji infektolog Goran Tešović za RTL Danas.

To je jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti uopće, kaže on i navodi kako za najmlađe zaraza može biti pogubna. Počinje kao obična prehlada, a nakon desetak dana razvija se težak, suh kašalj. Hripavac, odnosno pertusis, zbog toga se zove i magareći kašalj.

Pet doza

U Splitu je više od 70 oboljele djece. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Branko Kolarić upozorava na slabu procijepljenost u nekim sredinama. Kaže kako je nužna procijepljenost od 95 posto, donosi RTL Danas.

Da bi bila zaštićena, djeca moraju primiti pet doza DTP cjepiva (difterija, tetanus, pertusis): nakon drugog, četvrtog i šestog mjeseca te nakon dvije i četiri godine starosti.

Predlani je najslabija procijepljenost novorođene djece protiv hripavca bila na dubrovačkom području – primarnu vakcinaciju primilo je 76,8 posto novorođene djece, a revakcinaciju tek 60,5 posto od tih cijepljenih.

Najgori u zemlji

U Splitu se primovakciniralo 86 posto djece, a revakcinaciju je primilo 78,7 posto cijepljenih mališana. U Osijeku je to bilo 88,7/84,7 posto, a Zagrebu 95/90 posto.

Kad je riječ o ponovonom cijepljenju djece starije od dvije, odnosno četiri godine, predlani je revakcinaciju u Varaždinskoj županiji primilo samo 70 posto mališana: od predviđenih 1650 djece, cjepivo DTP primilo je njih 1150. Dakle, 500 djece nije posve zaštićeno od hripavca.

Među najgorima su u toj kategoriji i Istarska županija sa 71 posto revakcinirane starije djece u pretprošloj godini, Dubrovnik sa 78 posto te Split s 89 posto cijepljenih.


Tagovi: CIJEPLJENJE DJECA HRIPAVAC

NEDAVNO OBJAVLJENO