IMA LI MJESTA ZA JOŠ JEDNOGA

Novi trgovački lanac stiže u Hrvatsku, kažu da će biti najjeftiniji

Objavljeno, 08. kolovoza 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ARHIVA / Kome će novi trgovački lanac uzimati tržišne udjele
AUTOR
Robert Mihaljević

Novi trgovački lanac stiže u Hrvatsku, a prvi supermarket otvorit će u 13. kolovoza u Zadru.

Talijanski diskonter Eurospin, pandan njemačkom Lidlu, planira uz našoj zemlji otvoriti čak 100 supermarketa, po jedan u svakom gradu s više od 10.000 stanovnika.

Kako otkriva Jutarnji, Eurospin u Italiji ima više od tisuću dućana, a u Sloveniji već 50-ak. U supermarketima prodaje isključivo svoje robne marke, a najavljuju da će biti najjeftiniji na tržištu.

Konzum i dalje prvi

Čelnici većih trgovačkih lanaca skeptični su prema njihovim planovima jer je Hrvatska prilično zasićena dućanima. Posebno će biti zanimljivo pratiti njihovu bitku s Lidlom koji je već drugi lanac u Hrvatskoj, odmah iza Konzuma.

Njemački diskonter Lidl već je 14. godinu u Hrvatskoj i danas ima stotinu supermarketa. Oni na svojim policama ipak imaju i nešto brandova poznatih hrvatskih proizvođača. Eurospin, kažu, neće imati niti jedan.

Prema službenim podacima za 2018. godinu, Konzum je i dalje prvi u Hrvatskoj s tržišnim udjelom između 20 i 30 posto. Lidl je drugi s udjelom između deset i 20 posto, Plodine treće (5-10), Spar četvrti (5-10), a Kaufland peti (5-10).

Lidl raste 12 posto

No, kad se zbroje postoci Lidla i Kauflanda, koji su dio iste njemačke Schwarz grupe, slika je ponešto drugačija. Konzum je, naime, lani imao ukupne prihode od 9,5 milijardi kuna, a Lidl i Kaufland tek nešto manje, 8,8 milijardi.

Prihodi Konzuma, doduše, rasli su prošle godine oko dva posto unatoč manjem broju prodajnih mjesta. No, Lidlov rast iznosio je gotovo 12 posto i on je kontinuiran.

Na šestom mjestu u top 10 trgovačkih lanaca pretprošle godine bio je splitski Tommy. Sedmi je šibenski Studenac, osmi KTC, deveti NTL, a na deseto se mjesto probio brzorastući sisački lanac Mlin i pekare.


Tagovi: DISKONTER EUROSPIN SUPERMARKET TRGOVAčKI LANAC

NEDAVNO OBJAVLJENO