TOP 10 TRGOVAČKIH LANACA

Konzum gubi dah: tržišni udjel koji drži Lidl sve veći, KTC na osmome mjestu

Objavljeno, 27. srpnja 2019. Financijer
# Foto: KTC / ARHIVSKA FOTOGRAFIJA / Otvorenje jednog od KTC-ovih prodajnih mjesta
AUTOR
Robert Mihaljević

Keiževački KTC osmi je trgovački lanac po tržišnom udjelu u Hrvatskoj u prošloj godini, pokazalo je novo istraživanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Kako smo ranije objavili, KTC ostvario je lani 1,55 milijardi kuna poslovnih prihoda, što je rast od pet posto. Neto dobit je 39 milijuna kuna, što je sedam posto više nego godinu ranije.

Gledano pojedinačno, Konzum je i dalje prvi u Hrvatskoj s tržišnim udjelom između 20 i 30 posto. Lidl je drugi s udjelom između deset i 20 posto, Plodine treće (5-10), Spar četvrti (5-10), a Kaufland peti (5-10).

Velik rast Spara

No, kad se zbroje postoci Lidla i Kauflanda, koji su dio iste njemačke Schwarz grupe, slika je ponešto drugačija. Konzum je, naime, lani imao ukupne prihode od 9,5 milijardi kuna, a Lidl i Kaufland tek nešto manje, 8,8 milijardi.

Prihodi Konzuma, doduše, rasli su prošle godine oko dva posto unatoč manjem broju prodajnih mjesta. No, Lidlov rast iznosio je gotovo 12 posto i on je kontinuiran. A to je za Konzum već zabrinjavajuće.

Na šestom mjestu u top 10 trgovačkih lanaca prošle godijne bio je splitski Tommy. Sedmi je šibenski Studenac, osmi KTC, deveti NTL, a na deseto se mjesto probio brzorastući sisački lanac Mlin i pekare.

“Prihodi iz trgovine na malo svih trgovaca u promatranoj 2018. bilježe nominalan rast u iznosu od 2,5 milijardi kuna (sedam posto), što predstavlja izraženiji trend rasta u odnosu na istraživanje godinu ranije, kada je rast iznosio 3,2 posto”, navode u AZTN-u.

Spar prošle godine bilježi najveći nominalni rast prihoda iz maloprodaje od svih trgovaca iz uzorka AZTN-a te je sada na četvrtoj poziciji. Značajan rast Spara temelji se na činjenici što je oko 40 nekadašnjih prodajnih prostora Bille, koje je taj lanac preuzeo 2017., poslovalo u njegovu sastavu tijekom cijele 2018. godine.

KTC je ostao trgovački lanac broj jedan u Koprivničko-križevačkoj županiji. Tommy je preuzeo prvu poziciju u Šibensko-kninskoj, a Konzum se vratio na prvu poziciju u Ličko-senjskoj županiji.

Konzumov pad u Splitu

Istraživanje AZTN-a pokazalo je kako je u Zagrebu Konzum zadržao prvu poziciju uz neznatno smanjenje tržišnog udjela, na drugoj poziciji je Spar uz rast tržišnog udjela.

U Splitu je Tommy zadržao prvu poziciju, uz neznatno smanjenje tržišnog udjela, dok se na drugoj poziciji dogodila izmjena. Spar je došao na poziciju ispred Konzuma. U Rijeci su Plodine i dalje lider, a Spar je sa sedmog došao na treću poziciju.

U Osijeku je Konzum i dalje najveći trgovac na malo, uz blagi pad tržišnog udjela, Spar je ostao na drugoj poziciji, dok je Lidl s četvrte pozicije došao na treću.


Tagovi: KONZUM KTC LIDL

NEDAVNO OBJAVLJENO