Novi slučaj smrtonosne bakterije: hitno se povlači prehrambeni proizvod

Objavljeno, 07. rujna 2023. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Robert Mihaljević

Državni inspektorat RH obavještava potrošače o opozivu prehrambenog proizvoda zbog zaraze smrtonosnom bakterijom.

Riječ je o proizvodu polutrajna kobasica “Antonio, suha slavonska kobasica”, LOT broja 20-07-2023, upotrijebiti do 20.01.2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač je obrt Ilija Đordić, Zamlačka 31, 10408 Velika Mlaka. Obavijest se odnosi isključivo na navedeni proizvod, naglašavaju u DIRH-u.

To je već 12. slučaj povlačenja prehrambenog proizvoda zbog te bakterije u Hrvatskoj, o čemu sm već PISALI.

Listeria je opasna jer često izaziva infekciju središnjeg živčanog sustava. Zaraza listerijom zna dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti. Liječi se specifičnim antibioticima.

Liječnici i znanstvenici upozoravaju na visoku stopu smrtnosti. Bez obzira na terapiju, ukupna stopa smrtnosti kod osoba koje razviju simptome zaraze kreće se između 20 i 30 posto, ističu hrvatski infektolozi.

Zaraza salmonelom najčešća je infekcija koja se dobije unosom kontaminirane hrane u organizam. No, listerioza je u skupini bolesti koje se prenose hranom uvjerljivo najsmrtonosnija i s najvišim postotkom smrtnog ishoda kod zaraženih koji razviju simptome.


Tagovi: BAKTERIJA KOBASICA LISTERIA

NEDAVNO OBJAVLJENO