VRUĆA SJEDNICA POVJERENSTVA

Netko je šefa lokalnog HDZ-a prijavio zbog zapošljavanja kume u Belupu

Objavljeno, 13. lipnja 2019. Naše priče
# Foto: ARHIVA (Darko Sobota i Darko Koren)
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivnička afera o zapošljavanju kume u Belupu stara više od godinu dana u petak će biti tema sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Anoniman netko, naime, Povjerenstvu je prijavio župana Darka Korena (Mreža) i dožupana Darka Sobotu (šef županijskog HDZ-a) zbog zapošljavanja Sobotine kume u Belupu i njegove kćeri u Srednjoj školi u Đurđevcu.

Informaciju o tome potvrdila nam je u četvrtak, dan uoči sjednice, glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

“Povjerenstvo je primilo anonimnu prijavu protiv župana Darka Korena i zamjenika župana Darka Sobote te je u privitku prijave dostavljen novinski članak naslova ‘Posao u Belupu dobila kuma šefa HDZ-a koja je dvaput ukrala novac iz mjenjačnice’ objavljen u Podravskom listu 19. ožujka prošle godine. U njemu se navodi kako je supruga kuma dužnosnika Darka Sobote, a kum je županijski vijećnik, zaposlena u Belupu. U prijavi se navodi i da je Sobota lani zaposlio kćer u Srednjoj školi u Đurđevcu”, tumači Martina Jurišić.

‘I naše žene moraju raditi’

Zapošljavanje Sobotine kume u Belupu, čiji je suprug politički tajnik županijskog HDZ-a, lani je prilično odjeknula u Koprivnici. Zbog politike, ali i činjenice da je Sobotina kuma 2013. dobila otkaz iz koprivničke mjenjačnice u kojoj je radila, i to zbog krađe 110.000 kuna. Taj je novac bila prokockala, a slično se dogodilo i prije desetak godina, potvrdio je tada Podravskom listu vlasnik mjenjačnice.

Prvi put joj je vlasnik oprostio jer je novac brzo vratila, a drugi put je dobila otkaz premda je njezin suprug vratio svih 110.000 kuna. No, prošla je bez prijave policiji.

“Belupo ima otvoren natječaj cijelo vrijeme. Supruga je poslala zamolbu, pozvali su je na razgovor, prošla je i dobila posao. Moj kum Darko Sobota i ja s time nemamo nikakve veze. I naše žene i djeca moraju negdje raditi”, rekao je tada Podravskom politički tajnik lokalnog HDZ-a Miroslav Kovačić.

I čelnik županijskog HDZ-a Darko Sobota opovrgavao je da sa zapošljavanjem kume u Belupu ima ikakve veze. Ni u Belupu u tom zapošljavanju nisu vidjeli ništa sporno, a njihovo je objašnjenje bilo posebno zanimljivo.

Unutarstranačka opozicija

“Budući da Belupo u bazi otvorenih/spontanih ponuda potencijalnih zaposlenika ima životopise kandidata koji su izravno, putem aplikacije na webu ili bilo kojim drugim kanalom komunikacije poslali otvorenu molbu za posao, tako smo životopis kolegice izdvojili kao odgovarajući za radno mjesto referenta dokumentacije. Da je naša procjena bila ispravna, pokazalo se i tijekom selekcijskog postupka, kada je kolegica ocijenjena najboljim kandidatom za navedeno radno mjesto’, priopćeno je tada iz Belupa.

Kad je riječ o zapošljavanju Sobotine kćeri u Srednjoj školi, činjenica je kako je odluku o tome donio školski odbor. No, kako je riječ o županijskoj ustanovi, pretpostavlja se da je prijavu usput zaradio i župan Darko Koren, i to kao kolateralna žrtva.

Ovog je časa glavno pitanje tko je anonimnom prijavom Povjerenstvu odlučio baš danas otvoriti priču staru više od godinu dana. Iz odgovora Povjerenstva jasno je da je cilj upravo predsjednik županijskog HDZ-a Darko Sobota, a ne župan Darko Koren. Kome je pak u interesu da baš sad poljulja Sobotinu poziciju u javnosti? Odgovor je, čini se, više nego jednoznačan.

Sobota je, naime, već dulje na meti unutarstranačke opozicije koja mu godinama sustavno radi o glavi. Netko iz tih krugova vjerojatno je procijenio kako je ovog časa on posebno ranjiv, pa mu je možda htio potkopati ugled podgrijavanjem stare afere koju je čelnik podravskog HDZ-a lani uspio preživjeti. Jer situacija u HDZ-u danas je ipak malo drugačija nego početkom prošle godine.

Ovo je svakako ozbiljna afera

Zapošljavanje u Belupu tako kontroverzne osobe rodbinski i kumski povezane s lokalnim političkim moćnicima svakako je ozbiljna afera koja bi u normalnim društvima za sobom sigurno povukla pitanje nečije odgovornosti. Hrvatska, na žalost, ne spada u tu kategoriju. Ovdje se može upadati iz afere u aferu bez ikakvih političkih posljedica.

Ovdje smjene i ostavke padaju tek kad ražalovani kadrovi postanu nevažni ili kad se previše osile. A ima i treća skupina – kad treba spašavati šefovu glavu pa podmetnuti leđa umjesto njega.

Lokalna javnost zbog toga će sa zanimanjem pratiti što će o svemu u petak reći Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Odnosno, hoće li otvoriti postupak protiv Korena i Sobote ili će odmah zatvoriti slučaj i odbaciti prijavu kao neosnovanu.

Kako god bilo, Darko Sobota bi se mogao znojiti malo više nego što je to ovih sparnih ljetnih dana uobičajeno.


Tagovi: BELUPO DARKO SOBOTA KUMA PRIJAVA

NEDAVNO OBJAVLJENO