ZADOVOLJNI BRUTALNIM POTONUĆEM

Sve dok lokalni HDZ pobjeđuje u Podravki, izbori su im potpuno nevažni

Objavljeno, 06. lipnja 2019. Komentari
# Foto: HDZ (sjednica županijskog odbora u Koprivnici)
AUTOR
Robert Mihaljević

Na EU izborima glasalo je 15 posto više birača nego prije pet godina, ali HDZ je u Koprivničko-križevačkoj županiji negdje po tom usponu do svih poluga vlasti u državi uspio prosuti čak 40 posto glasova.

Da stvar po njih bude poraznija, u Koprivnici su istodobno izgubili 32 posto birača, a izravni konkurent SDP u gradu ih potukao do nogu osvojivši prije desetak dana dvostruko više glasova. Unatoč prividu pobjede u većini podravskih i prigorskih općina, u gotovo svima dobili su brutalno manje glasova nego na EU izborima 2014. godine.

Dvostruki čovjek

To, doduše, ne treba previše čuditi jer HDZ danas nema nikoga u samome vrhu izvršne vlasti. Župan je odmetnuti HSS-ovac Koren koji bezbrižno vlada i bilda političku karizmu uz anemične HDZ-ove dožupane Darka Sobotu i Ratka Ljubića. U sjedištu županije već dugo ih nema ni u tragovima: čelnik gradskog HDZ-a Goran Kovačić vjerojatno je najbezličniji lokalni stranački lider u povijesti koprivničkog višestranačja.

I baš takav je očito idealan stvarnom vladaru lokalnog HDZ-a, saborskom zastupniku Damiru Felaku koji je u ulozi dvostrukog drugog čovjeka – gradske i županijske organizacije. Drugog, a zapravo prvog. Jedine prepoznatljive politike koprivničke organizacije HDZ-a ogledaju se u tome tko će od njihovih zasjesti na koju fotelju u Podravki i tko će dobiti kakvu menadžersku sinekuru.

Ljiljana Šapina je u upravi, Krunoslav Vitelj u nadzornom odboru, Irena Jagarinec ima veću plaću, Goran Kovačić višu fotelju, Zdravko Dimač menadžersku poziciju. Darko Sobota rodbinu i kumovinu kadrovira po Belupu, HDZ-ov nogometni ministar Robert Markulin širi poslovne veze s Podravkom. I to su vam sve konkretne politike lokalnog HDZ-a. Bitka za glasove na izborima? Ma, dajte.

U Đurđevcu novi čelnik gradskog HDZ-a Rajko Gašparić odlično surađuje s Bandićevim gazdom picoklanda Željkom Lackovićem. Zato mu je tamo stranka na EU izborima pala samo 37 posto, a SDP u broju glasova narastao za sto posto. A što reći za Križevce čiji HDZ kakti vodi dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici? Tamo su roknuli najviše – 60-ak posto.

Najodgovorniji – Plenković

Ako ih pitate da komentiraju rezultate izbora, HDZ-ovci će vam reći da su – zadovoljni. Pobijedili su, kažu, u većini općina, a respektabilni su bili i u drugim sredinama, osim Koprivnice. Tamo im se očito dogodio crni labud. Naši izvori iz vrha HDZ-a prenose nam kako su u gradskoj organizaciji uvjereni da je za njihov loš rezultat najodgovorniji Plenković jer je, eto, zaratio s desnim krilom stranke i previše otišao ulijevo.

Zato je naš utjecaj na Vladine strateške odluke – na brzu cestu i prugu, škole i studentske domove, važne kadrove državnih institucija – ravan temperaturi ledišta. I nije to od jučer. Niti su od jučer stranački kadrovi koji su ostvarili tako respektabilan rezultat u županiji. I koji će ga, nema nikakve sumnje, osvojiti još koji put. Na radost i veselje SDP-ove ekipe u Podravini.


Tagovi: HDZ IZBORI

NEDAVNO OBJAVLJENO