KVARTALNE BROJKE

Neobičan poslovni rezultat: prihodi im pali, a dobit pet puta veća nego lani

Objavljeno, 07. rujna 2019. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Arhivska fotografija / Pogon Bilokalnika
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivnička tvornica kartonske ambalaže Bilokalnik objavila je financijske izvještaje za protekli kvartal (svibanj, lipanj i srpanj), prema kojem su, unatoč padu prihoda, ostvarili neto dobit od 4,5 milijuna kuna.

Bilokalnik-industrija papirne ambalaže količinski je prodala 3,2 posto posto više proizvoda nego u istom razdoblju lani, ali financijski prihod bio im je manji za gotovo dva posto. Po svemu sudeći, krivac za to je pad otkupnih cijena ambalaže na tržištima.

No, kako su onda ostvarili 4,5 milijuna kuna neto dobiti, što je čak pet puta više nego u istom lanjskom kvartalu? Odgovori na ta pitanja kriju se u rashodnoj strani.

Prije svega, na troškovima sirovine i materijala uštedjeli su gotovo tri milijuna kuna. Valja podsjetiti kako papir za ambalažu nabavljaju unutar grupe kojoj pripadaju, britanskog diva DS Smith koji je većinski vlasnik i tvornice papira u Belišću.

Revizorske packe

Na troškovima prodane robe ‘ušparali’ su oko milijun kuna, a amortizacija im je na rashodnoj strani u posljednjem kvartalu ‘odnijela’ oko 600.000 kuna manje nego lani.

I to je otprilike tih 4,5 milijuna kuna neto dobiti uz količinski rast i financijski pad prodaje u tri ljetna mjeseca.

Ovih dana naš portal objavio je i vijest da je Bilokalnik od ugledne revizorske kuće Deloitte dobio ‘packe’ zbog Agrokorovih regresnih mjenica. Tekst o tome možete pročitati OVDJE.

Koprivnički ambalažer priopćio je, naime, kako je protekle poslovne godine poslovao s gubitkom od 3,6 milijuna kuna. Potraživanja za regresne mjenice u iznosu od 2,9 milijuna kuna nisu u rezervacijama, premda revizori navode kako je riječ o spornim potraživanja čija naplata nije posve izvjesna.


Tagovi: BILOKALNIK DOBIT KVARTAL PRIHODI

NEDAVNO OBJAVLJENO