NISU IM BILE DOSTA CESTE

Nema više ljubljenja na klupama: videonadzor postavili u gradski park

Objavljeno, 20. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA (fotografija nema veze s tekstom)
AUTOR
Redakcijski tekst

Gradske vlasti postavile su videokamere za nadzor u parku koje osiguravaju “detekciju i vizualnu identifikaciju te naknadnu rekonstrukciju događaja, čime će se dobiti najkvalitetnija informacija”.

Videokamere u virovitičkom Gradskom parku postavljenje su, kako kažu, u cilju sprječavanja eventualnih vandalizama. No, sigurno će otjerati i mlade iz tih prostora. Tko će se ljubiti na klupi u parku ako zna da ga kamere snimaju.

Videonadzor pokriva prilaz parku i Dvorcu Pejačević, područje kod fontane, šetnice, prilaze objektima, postavima u parku, kao i područjima arheoloških iskapanja. Cilj je da se preventivno zaštiti kulturno dobro, odnosno prostor u čijim sadržajima uživaju kako građani Virovitice, tako i slučajni prolaznici i turisti – tumače u virovitičkoj Gradskoj upravi.

Postavljanje videonadzora na javnim površinama uvijek izaziva mnogo polemika. Nedavno je Ustavni sud Slovenije zabranio kamere za nadzor brzine koje mogu prepoznati registracijske tablice. Suci su zaključili kako se njima povređuje pravo na privatnost i zaštitu osobnih podataka.

U Hrvatskoj nitko ne postavlja pitanje ustavnosti postavljanja takvih kamera, niti se itko brine o mogućim povredama privatnosti sudionika u prometu.

Virovitički dvorac u parku
Virovitički dvorac u gradskom parku


Tagovi: KAMERE PARK VIDEONADZOR

NEDAVNO OBJAVLJENO